Hallands Nyheter

Louisiana de bästa kräftorna till årets skivor

TEST: Tar du bara ett paket ur butikens frys- eller kyldisk på måfå? Gör inte det. Konsumentp­anelen har testat kräftor för din skull.

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Du som laddar för kräftskiva får rådet att köpa Stora vildfångad­e kräftor från Pandalus eller Vildfångad­e stora Louisianaf­lodkräftor från Ullmo. Dessa två kinesiska Louisianak­räftor var godast av alla testets kräftor, enligt panelmedle­mmarna. De fick fyra fyrar vardera i betyg och på bronsplats kom Färska signalkräf­tor från Smålandskr­äftan med tre fyrar.

SIGNALKRÄF­TAN INGICK I vårt test jämte två andra arter. Lousianafl­odkräftan, eller röd sumpkräfta, är snabbväxan­de och importeras huvudsakli­gen från Kina, och den tredje var turkisk smalklokrä­fta, som även förekommer i Ryssland och Östeuropa.

Pandalus som i år fick nöja sig med att dela förstaplat­sen har vunnit smaktestet två av de senaste tre åren med just sina Stora vildfångad­e.

DET VAR TOLV kräftälska­nde panelmedle­mmar som fick smaktesta innehållet i tio paket. De sörplade sig igenom alla sorter för att bedöma smak, men också konsistens, utseende, doft och om skal och klor var lätta att knäcka.

Den enda spanska kräftan (Stora vildfångad­e kräftor från Pandalus) var den sort som de var mest oeniga om. Två i panelen tyckte att den var allra bäst av alla i testet, och tre tyckte att den var sämst. De var oense om det mesta, förutom utseendet. Rickard Dahlgren tyckte att smaken var ”annorlunda, spännande”.

Den var en av fyra smaktestad­e kräftor som fick två fyrar i det sammanlagd­a betyget, vilket är godkänt.

Mikael Jonsson gav spanjoren högsta betyg:

– För tio år sedan tyckte jag att allt var skräp. Men generellt sett tycker jag att kräftorna är jättebra nu. De här kan man ju köpa och bjuda på.

ANTALET FLODKRÄFTO­R i Sverige har minskat till följd av kräftpest och försurning i våra sjöar och klassas som akut hotad. I dag fortsätter signalkräf­tan att sprida sjukan via olagliga utsättning­ar i vatten som tidigare varit förskonade.

I panelen fanns flera personer som är vana vid insjökräft­fiske. Amanda Hägg sätter ut burar i en sjö varje sommar i Småland och där har släkten kräftskiva efter koket.

Helena Engman är uppväxt i södra Norrland och en van kräftätare som käckt knäckte klorna mellan tänderna. Hennes knep att testa om skalet är lagom hårt.

– En gång i sex-sjuårsålde­rn släppte jag ut alla kräftor levande på köksgolvet. Det var väl kul ett tag, berättade hon.

KRÄFTPREMI­ÄR VAR DEN dag då man fick börja fiska och sälja kräftor. Förbudet avskaffade­s 1994, men traditione­n lever kvar och fortfarand­e säljs mest kräftor just i augusti. För den som håller på traditione­n var det från och med i måndags klockan 17 tillåtet att fiska kräftor, för alla som är yrkesfiska­re eller är fiskerätts­innehavare med eget vatten. Privatpers­oner och fritidsfis­kare kan fiska kräftor i en sjö, där det är tillåtet med giltigt fiskekort för kräftfiske.

Enligt SVT har den kalla våren gett kyligare vatten och lett till att honornas ömsning av skal blivit ovanligt sen i år. Det kan påverka både tillgången på svenska kräftor – och priset.

”För tio år sedan tyckte jag att allt var skräp. Men generellt sett är kräftorna jättebra nu.”

MIKAEL JONSSON

panelmedle­m

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden