Hallands Nyheter

Mannen bakom Artemis succé SEGLING:

TÖRNQVIST STOD FÖR UNIK SVENSK BEDRIFT I AMERICAS CUP

- ROBIN SALOMONSSO­N 031-62 40 00 Robin.salomonsso­n@gp.se

Dagens seglingstä­vlingar är över för dagen i Marstrand. Det firas med champagne i hamnen där seglarna tar sig in efter dagen. Torbjörn Törnqvist har seglat tillsamman­s med sitt team på Artemis och minglar med vänner och publik. Han är miljardäre­n som grundade och äger svenskbåte­n Artemis som tog sig ända till utmanarfin­al i Americas Cup tidigare i sommar. Ingen svensk båt har tidigare mäktat med samma bedrift.

63-ÅRIGE TÖRNQVIST BOR i Geneve och verkar inom oljebransc­hen där han sedan en tid tillbaka är majoritets­ägare i oljeföreta­get Gunvor, som han också var med och grundade. Men nu befinner han sig alltså i Marstrand för att tävla i Rc44-touren.

– Det är fantastisk­t här. Jag tycker att Marstrand är ett av våra bästa ställen som vi besöker under den här Rc44-cirkusen och alla gillar ju att komma hit, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är extra kul att segla i Sverige, inte bara för att det är just Sverige utan för att Marstrand är fint, genuint och för att seglingsfö­rhållanden­a är bra.

Törnqvist, som är uppvuxen 63 utanför Stockholm, menar att seglingen har varit en del av honom under nästan hela hans liv.

– Jag har alltid varit intressera­d av segling, ända sedan jag var en liten pojke och gick på seglarskol­an har jag familjeseg­lat och seglat med vänner. Det är ju en familjegre­j. Att segla i skärgården och på västkusten och lägga till är väldigt speciellt, säger han.

ÄVEN OM HAN alltså har seglat i nästan hela sitt liv var det enligt Torbjörn först för 12-13 år sedan som han började kappsegla. Artemisbåt­arna har funnits med honom ända från början men för sju år sedan började han även en satsning inför Americas Cup. Under årets tävling tog sig Artemis hela vägen till en utmanarfin­al, där man till slut förlorade mot Emirates Nya Zeeland, som sedermera vann hela tävlingen. Trots det var resultatet Sveriges bästa någonsin.

– Det var en fantastisk kampanj att vara med om. Det här har ju pågått under många år där jag har varit nära teamet. Det blir ju väldigt intensivt under några veckor och det var otroligt spännande. Om man summerar allt så gjorde Artemis en stark insats och var inte så långt borta, säger Torbjörn, som själv inte seglade i Americas Cup utan var med och stöttade från sidan.

Nästa Americas Cup går av stapeln först 2021 i Nya Zeeland. Huruvida det blir ytterligar­e en satsning för Artemis är i dagsläget inte helt klart.

– Vi får se, jag har inte bestämt mig än. Det beror lite på format och hur det hela kommer att läggas upp. Det är klart att om förutsättn­ingarna finns där och det blir ett bra upplägg så är det möjligt att vi gör det igen men inget är bestämt i dag.

Men att det finns ett sug för att vinna seglingens finaste tävling är det inget tvivel om.

– Det hade varit fantastisk­t att vinna. Få har gjort det och det visar hur svårt det är och världens bästa resurser finns med där. Samtidigt känner jag att Americas Cup ska betyda något också mer än bara en buckla. Kan man inspirera en ny generation att komma tillbaka till segling så kan det vara värt den satsningen för mig. Hur stort vore det då att få vinna?

– Det går inte att jämföra med något annat som jag har gjort i seglingen. Kanske bortsett några fina minnen från familjeseg­lingen, säger Torbjörn Törnqvist.

Torbjörn Törnqvist är kanske en av Sveriges minst exponerade miljardäre­r. Törnqvist som är personen bakom svenskbåte­n Artemis befinner sig just nu på Rc44-touren i Marstrand och berättar för första gången om framgångar­na i Americas Cup och sin passion för segling.

 ?? Bild: PEDRO MARTINEZ / MARTINEZ STUDIO ?? HISTORISK. Torbjörn Törnqvist är miljardäre­n som grundade och äger svenskbåte­n Artemis som tog sig ända till utmanarfin­al i Americas Cup tidigare i sommar. Ingen svensk båt har tidigare mäktat med samma bedrift.
Bild: PEDRO MARTINEZ / MARTINEZ STUDIO HISTORISK. Torbjörn Törnqvist är miljardäre­n som grundade och äger svenskbåte­n Artemis som tog sig ända till utmanarfin­al i Americas Cup tidigare i sommar. Ingen svensk båt har tidigare mäktat med samma bedrift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden