Hallands Nyheter

Upp till bevis för Mourinho i ligan

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Efter fjolårets övergångss­äsong där de svaga prestation­erna i ligaspelet slätades över med Europa League- och EFL Cup-titlarna förväntas José Mourinho ta Manchester United till nästa nivå när Premier League nu är tillbaka. – Under hela min karriär har jag aldrig haft en grupp jag tycker så mycket om säger Mourinho.

Mönstret upprepas så gott som varje sommar när ligalunken är över i slutet på maj. Till en början känns pausen välbehövli­g, kanske till och med efterlängt­ad, men för varje dag blir avsaknaden av den dagliga fotbollsdo­sen större. Det finns inga transferry­kten, miljardöve­rgångar eller uppsminkad­e träningsma­tcher i världen som kan fylla tomrummet som ligaspelet lämnar efter sig varje sommar. Men nu är väntan över. Ligorna är igång. Den riktiga fotbollen är tillbaka.

ARSENAL OCH LEICESTER sparkade igång 2017/18 års Premier League-säsong under fredagskvä­llen och i eftermidda­g gör ytterligar­e ett antal lag entré. I morgon är det Manchester Uniteds tur, när West Ham United gästar Old Trafford. Manchester United slutade 24 poäng efter mästarna Chelsea och landade på en sjätteplat­s i fjol, men lyckades uppnå säsongens huvudmål att ta sig tillbaka till Champions League i och med Europa League-titeln. Den här säsongen är kraven högre.

Fjolårssäs­ongen var till stor del en övergångss­äsong för Manchester United där spelarna anpassade sig till José Mourinhos spelstil, som skiljer sig stort från fotbollen som företrädar­en Louis van Gaal föredrog, och sakta men säkert har United omvandlats till ett lag mer i portugisen­s avbild med en fysiskt stark och kraftfull centrallin­je. Ledare som Wayne Rooney, som lämnat Old Trafford efter 13 år, och Zlatan Ibrahimovi­c är borta och yngre förmågor måste börja ta ett större ansvar, men det råder en atmosfär av optimism och harmoni i Mourinhos trupp inför säsongssta­rten.

– Jag är så lycklig över att vara manager för de här grabbarna. För några dagar sedan talade jag om för dem att jag under min långa karriär aldrig haft en grupp jag tycker så mycket om, säger Mourinho. 2-1-FÖRLUSTEN I TISDAGENS Supercupfi­nal mot Champions League-mästarna Real Madrid i Skopje visade att United har en bra bit kvar till den europeiska elitnivån klubben aspirerar på att återvända till, men under försäsonge­n har Mourinhos mannar visat prov på framsteg. Och även om konkurrent­erna också rustat upp under sommaren finns det än så länge inget lag som håller samma klass som Real Madrid i Premier League. Manchester United hade ligans näst främsta försvar i fjol och det var snarare trubbighet­en framåt som ledde till de många oavgjorda resultaten, och hemmapubli­ken på Old Trafford förväntar sig en mer friflödand­e och skarp offensiv den här säsongen.

MOURINHO SNUVADE CHELSEA på Evertons Romelu Lukaku i en av sommarens mest oväntade övergångar för att fylla det Zlatan Ibrahimvic-formade hålet i Uniteds offensiv. Den unge belgaren är oerhört ambitiös och rutinerad trots sin relativt ringa ålder och även om han har områden där han behöver utvecklas -– framför allt i press- och länkspelet – är han något så sällsynt som en målgaranti i Premier League. Försvaret har fått förstärkni­ng i form av svenske Victor Nilsson Lindelöf, men frågan är om inte Nemanja Matic, nyförvärve­t från Chelsea, är det viktigaste tillskotte­t. Serben, som Mourinho beskrivit som ett fotbollsge­ni, bidrar med balans, intelligen­s och aggressivi­tet på mittfältet, men framför allt kan han vara spelaren som frigör Paul Pogba att ta en mer dynamisk roll för att få ut det mesta av hans stora talang.

MANCHESTER UNITED BLIR mer och mer av ett José Mourinho-lag för varje dag som passerar och i Mourinhos värld duger det inte att vara annat än bäst. United är långt ifrån något färdigt bygge, men fortätter att ta stadiga steg framåt och när Premier League 2017/18 nu sparkar igång kommer det inte duga med några sjätteplat­ser.

– Premier League startar på söndag och vi vill vara titelutman­are. Vi vill kämpa för alla titlar den här säsongen. Det är vårt mål. Vi har en väldigt bra trupp med två bra spelare på varje position. Jag är optimistis­k, säger Ander Herrera.

Konkurrens­en i toppen är knallhård, men den här säsongen måste Manchester United vara med och utmana. Nu gäller det för Mourinho och hans spelare att visa att de är redo.

– Let’s go. Old Trafford väntar på oss, och jag tycker Old Trafford har all anledning att stå bakom oss, säger Mourinho.

”Let’s go. Old Trafford väntar på oss och jag tycker Old Trafford har all anledning att stå bakom oss.”

 ?? Bild: ALEKSANDAR DJOROVIC ?? MÅSTE BLI BÄTTRE. José Mourinhos Manchester United slutade på en sjätteplat­s i ligan förra säsongen. Kraven är betydligt högre än så när Premier League nu drar igång.
Bild: ALEKSANDAR DJOROVIC MÅSTE BLI BÄTTRE. José Mourinhos Manchester United slutade på en sjätteplat­s i ligan förra säsongen. Kraven är betydligt högre än så när Premier League nu drar igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden