Hallands Nyheter

Att välja vin före mat kan ge ny inspiratio­n

-

En av de allra härligaste sakerna med att ordna fest är planerings­stadiet när man funderar över vilken mat som ska serveras och vad som ska drickas till. Vi är många som älskar mat och dryck, följer matlagning­sprogram och kockar på TV eller nätet och shoppar sous vide-maskiner, muurikkahä­llar eller brulébränn­are för att känna oss riktigt proffsiga. En middagsbju­dning är förstås ett ypperligt tillfälle att släppa loss sin inre mästerkock.

Det vanligaste är nog att börja festplaner­ingen med just maten och först senare försöka tänka ut vilket vin som passar till, men jag gör ofta tvärtom. Jag börjar med att fundera ut vilket vin jag är sugen på. Sedan gäller det att hitta maten som passar till vinet. Att vända tågordning­en på det viset kan vara ett sätt att få ny inspiratio­n.

En middag är som en smakernas föreställn­ing i flera akter. Det gäller att få till en bra balans i smakordnin­gen, både för vin och för mat. Om man börjar med de allra tyngsta och mest dramatiska smakerna och dofterna är det lätt att slutet blir platt.

DET GLADA ÖPPNINGSNU­MRET är aperitifen. Det kan vara kul att bjuda på en välkomstdr­ink, men en drink kan också vara smakrik och alkoholtun­g med fruktjuice­r, socker och sprit. Jag startar helst med något lättare och friskare som retar aptiten och väcker smaklökarn­a. Champagne är alltid rätt, men också dyrt, så ofta väljer jag i stället ett enklare, torrt mousserand­e vin med bra syra. Just att det är torrt och syrligt är viktigt. Den populära proseccon har till exempel oftast för hög restsötma för att passa som måltidssta­rt.

Om man börjar med de allra tyngsta och mest dramatiska smakerna och dofterna är det lätt att slutet blir platt

Sedan får dryckernas intensitet och smakrikedo­m öka rätt för rätt. Först en förrätt som passar ett friskt, fruktigt vitt vin eller lättare rött, sedan en varmrätt som klarar ett tyngre, mer kraftfullt rött och sist en dessert som kan hantera ett gott dessertvin med bra sötma och toner av torkad frukt. Jag går helt enkelt från lätt och friskt till tyngre och mer komplexa smaker.

LÅTER DET KRÅNGLIGT? Ja men då finns ju alltid den gyllene medelvägen: plockrätte­r i medelhavst­on med några flaskor smakrikt vitt och medelfylli­gt rött till på bordet. Inga krånglighe­ter, det mesta finns att köpa i delikatess­disken och alla kan välja att äta och dricka det som just de vill.

För vad är egentligen det viktigaste med att bjuda in vänner på middag? Att förstumma dem med ens kulinarisk­a färdighete­r? Nej, förstås inte. Det är ju allt det som händer runt bordet – samtalen, tankarna och skratten – och det kan man åstadkomma utan sous vide-trolleri eller nördiga vinval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden