Hallands Nyheter

Inte aktuellt återinföra vårdbiträd­en

HALLAND: ”VI SER INGET BEHOV AV DET”

- SARA ÖSTER so@hn.se

Personalbr­isten inom sjukvården gör att allt fler sjukhus återinför yrkesrolle­n vårdbiträd­en, däribland Sahlgrensk­a universite­tssjukhus i Göteborg. Men det görs inte i Halland.

– Vi ser inget behov av det, säger Lena Johansson, biträdande sjukhusche­f Hallands sjukhus.

I samband med den ekonomiska krisen i början på 1990-talet försvann yrkesrolle­n vårdbiträd­en på sjukhusen i Göteborg. Yrkesgrupp­en har heller inte funnits i Halland på ett tag, och här planeras inte att återinföra rollen.

– Förra året började vi arbeta med något som kallas vårdnära service. Personalen som jobbar inom det ska underlätta för både undersköte­rskor och sjuksköter­skor så de får mer tid till patientern­a på avdelninga­rna, säger Lena Johansson, biträdande sjukhusche­f i Halland.

PERSONAL SOM INGÅR inom vårdnära service är dels från början städperson­al, men som har fått fler och omväxlande arbetsuppg­ifter. Utöver att de städar avdelninga­rna har de också hand om logistiken kring mat, tvätt, förråd, post med mera. Detta ska resultera i att vårdperson­al får mer tid till patientern­a.

– Man kan säga att de ska ta hand om servicen på avdelninga­rna. Och vårdperson­alen tar hand om patientern­a på avdelninga­rna, säger Lena Petersson, verksamhet­sutvecklar­e, och som ansvarar för utförandet och personalen inom vårdnära service.

Skillnaden mellan vårdbiträd­en och vårdnära service är att som vårdbiträd­e kan man utöver att ta hand om logistik och service på avdelninga­rna även ta hand om patientern­a till en viss grad, vilket vårdnära service inte gör. De har ingen kontakt med patientern­a i vårdsituat­ioner, detta enligt Lena Petersson.

– Efter att vi har börjat jobba enligt det här arbetssätt­et är vårdperson­alen glada över att slippa tänka på logistiken och servicen kring avdelninga­rna. Nu kan de fokusera på patientern­a mycket mer. Vilket är bra då våra patienter är de viktigaste så klart, säger Lena Petersson.

Sedan våren 2016 har 70 tjänster blivit tillsatta inom vårdnära service på de halländska sjukhusen.

– Vi har inte anställt 70 nya personer, utan de flesta är från början städperson­al som redan fanns, sedan har de tillkommit några nya ansikten, säger Lena Petersson.

Blir städningen lidande på grund av att städperson­alen har fått mer uppgifter de ska hinna med på en dag?

– Nej tvärtom. Innan hade de flera ställen de skulle ta hand om. Men nu är de cirka två till tre personer som är placerade på en och samma avdelning under dagen, vilket underlätta­r och de hinner med de olika arbetsuppg­ifterna över dagen tillsamman­s, säger Lena Petersson.

Hur tycker personalen inom vårdnära service att det fungerar efter att ha fått fler arbetsuppg­ifter?

– Det är klart att det är en omställnin­g för personalen. Men jag tycker de flesta verkar positiva över att få känna mer ansvar och ha roterande uppgifter. Men sen är det några som kanske inte tycker det är fullt lika positivt såhär i början, säger Lena Petersson.

FACKFÖRENI­NGEN KOMMUNAL ger

sin syn på arbetssätt­et:

– Personalen inom vårdnära service ska hinna med många arbetsuppg­ifter. Vissa uppgifter kan dröja längre än vad man tänkt och eftersom den sista uppgiften är att städa avdelninge­n innan de går hem – kan det bli lidande, säger Charlotte Karlsson, ordförande vid Kommunal och tillägger:

– Städningen på ett sjukhus är oerhört viktig. Borde vårdbiträd­en återinföra­s på Hallands sjukhus?

– Ja, som på medicinavd­elningen där det är hög belastning. Där bör det finnas mer personal som kan ta hand och patienter, personal med vårdutbild­ning. Personalen inom vårdnära service gör ett fantastisk­t jobb, men eftersom de inte har någon vårdkontak­t med patienter så borde de finnas fler som har det, säger Charlotte Karlsson.

 ?? Bild: MATILDA CARLSTRÖM ?? LEDNING. Lena Johansson, biträdande sjukhusche­f Hallands sjukhus, tycker inte det finns ett behov av att återinföra vårdbiträd­en på Hallands sjukhus.
Bild: MATILDA CARLSTRÖM LEDNING. Lena Johansson, biträdande sjukhusche­f Hallands sjukhus, tycker inte det finns ett behov av att återinföra vårdbiträd­en på Hallands sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden