Hallands Nyheter

Den fallna bron har blivit ett varumärke

- KARINA HANSSON 031-86 84 12 karina.hansson@gp.se

I juni 2018 ska ekodukten över E6 vid Sandsjöbac­ka vara klar – två år efter byggstart.

Byggandet av den första ekodukten någonsin, över en redan befintlig motorväg, har kommit drygt halvvägs. Gjutningen av den västra sidan är klar och arbetet pågår för fullt på den östra sidan.

Men allt höll på att ta en ände med förskräcke­lse en natt i slutet av januari. Under arbetet med att gjuta den västra delen deformerad­es stöttorna som bar gjutformen för brons överbyggna­d. I beräkninga­rna hade entreprenö­ren inte tagit hänsyn till överbyggna­dens välvda form som hade en lutning som varierade mellan elva och noll procent utan använt sig av ett standardmå­tt. Den blöta betongen försköts och orsakade en tyngd som inte stöttorna klarade av.

– Bygget stängdes ner av säkerhetss­käl och vid 03-tiden på natten stängdes E6 av och vi ledde om trafiken. Den icke härdade delen revs snabbt och på morgonen den 27 januari kunde vi släppa på trafiken. Rivningen skedde av säkerhetso­ch kvalitetss­käl. Vi hade beställt en ny bro, vi ville inte ha en som var lappad och lagad då bron ska hålla i 120 år, säger Kristina Balot som arbetar som projektled­are på Trafikverk­et.

Enligt Trafikverk­et kommer inte incidenten att fördyra eller försena projektet, och inte kosta Trafikverk­et något extra. Ärendet är nu ett försäkring­särende mellan byggentrep­renören och en underentre­prenör.

av ekodukten började 2012 efter ett regeringsu­ppdrag att skapa en grön fungerande infrastruk­tur, minska barriäreff­ekten av vägar och öka den biologiska mångfalden.

– E6 är ett stort vandringsh­inder, den har en stor barriäreff­ekt för djuren och det sker många viltolycko­r när djuren viker ner viltstängs­let. Olycksbild­en vid en viltolycka är så mycket större i hastighete­r över 100 kilometer i timmen, säger Kristina Balot som också berättar att redan innan ekodukten byggdes, kompletter­ades sträckan Mölndal–kungsbacka med förbättrat viltstängs­el, viltuthopp och en färist för att förhindra djuren att ta sig in på motorvägen.

EKODUKTEN ÄR SOM en landtunga, som sträcker sig över E 6. Där är det tänkt att ett brett spektra av djur ska passera och miljön och jordmånen kommer att anpassas till de djur som finns i området.

Den västra delen av ekodukten är i dag gjuten, och på den östra pågår byggandet av formställn­ingen och gjutformen. Gjutning av överbyggna­den är tänkt att ske i slutet av oktober. Därefter ska marken fyl-

las med sten och jord upp mot ekodukten. Betongarbe­tena beräknas vara klara i december. Sedan väntar en viloperiod till våren 2018 för plantering och markarbete­n. Och intresset för projektet är stort.

– Bygget har spridit sig och blivit ett undervisni­ngsprojekt där vi delar med oss av analysmeto­der, utformning av ekodukten och faunaåtgär­der samt byggmetode­r.

ÄVEN PERSONER FRÅN USA och Kina har uppmärksam­mat projektet.

– De har ringt och ekodukten har blivit en symbol, ett varumärke för Sandsjöbac­ka och för att vi har kunnat bygga grön infrastruk­tur på ett sätt vi inte gjort tidigare, säger Mats Lindqvist, miljöspeci­alist på Trafikverk­et.

 ?? Bild: TEMA ?? FAUNAPASSA­GE. Den färdiga ekodukten kommer att få en fauna som ska likna den som finns i närområdet.
Bild: TEMA FAUNAPASSA­GE. Den färdiga ekodukten kommer att få en fauna som ska likna den som finns i närområdet.
 ??  ?? ETT ÅR KVAR. Betongarbe­tena på ekodukten ska vara klara i december, enligt Kristina Balot, Trafikverk­ets projektled­are för ekodukten i Sandsjöbac­ka.
ETT ÅR KVAR. Betongarbe­tena på ekodukten ska vara klara i december, enligt Kristina Balot, Trafikverk­ets projektled­are för ekodukten i Sandsjöbac­ka.
 ?? Bild: KARINA HANSSON ??
Bild: KARINA HANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden