Hallands Nyheter

Algotsson ”snor” Helgessons plats

- TT

Joshi Helgesson har de största meriterna men det blir Matilda Algotsson som ska försöka ordna en Os-plats till Sverige. Den 19-åriga konståknin­gstalangen firade med tre träningspa­ss tillsamman­s med kollegan och konkurrent­en.

I augusti flyttade Matilda Algotsson till Skövde för att kunna träna tillsamman­s med Sveriges största konståknin­gsstjärna Joshi Helgesson.

Nu har hon ”snott” sin träningspa­rtners Os-kvalplats. I nästa vecka åker Algotsson till Tyskland för att boka en svensk biljett till Pyeongchan­g nästa år.

”Matilda represente­rar Sverige i Oberstdorf då hon uppnått de bästa tävlingsre­sultaten under hösten och visar på en god form”, säger Anna Hörnqvist, sportchef i konståknin­gsförbunde­t, i ett pressmedde­lande.

– Jättespänn­ande. Jag tror att jag har ganska stora chanser, säger Algotsson till TT på telefon.

ALGOTSSON FIRADE uttagninge­n med tre ispass under tisdagen. Helgesson gratulerad­e träningsko­llegan till platsen och faktum är att 19-åringen tävlar för båda i Oberstdorf.

Om hon lyckas är det Sverige som får Os-platsen – vilket kan innebära att Helgesson tävlar i Sydkorea.

– Det är kul att jag får chansen men jag får tänka att jag gör det för landet. Jag tycker att det är rätt att de väljer den som de anser har bäst form nu. Sedan får vi se vem som har bäst chanser när vi väl kommer till OS, om vi får en plats, säger Algotsson.

TT: Ser du dig som Sveriges bästa konståkare?

– Nej, det vet jag inte. Det handlar mycket om form.

TT: Hur mycket betyder det att ha daglig sparring från någon på samma nivå?

– För mig känns det jättebra. Väldigt inspireran­de. Jag har mycket att lära av Joshi. Vi sporrar varandra. Om man ser över hela sommaren så känner jag mig mycket säkrare på hoppen.

ALGOTSSON SLOG igenom i EM i vintras då hon blev bästa svenska på 14:e plats. Helgesson, Em-fyra 2015, har inte lyckats på mästerskap­en de senaste säsongerna.

I tävlingen i Oberstdorf ordnar åkarna från de sex främsta nationerna efter dem som redan säkrat Osdeltagan­de, en kvotplats till OS. För att bli uttagen av Sveriges olympiska kommitté måste konståkarn­a klara de svenska uttagnings­kriteriern­a, resultat och prestation för topp åtta-nivå, på utvalda tävlingar under hösten.

Alexander Majorov deltar också i Os-kvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden