Hallands Nyheter

”Image och pengar är inte allt”

- ANDERS TORNELL 010-471 51 49 at@hn.se

Det går trögt för Halmstads BK i Allsvenska­n och nedflyttni­ng hotar i höst. Trots det vill dansken Marcus Mathisen, 21, se att fler gör som han och lämnar FC Köpenhamn för spel i HBK.

– Det finns så många bra spelare i FCK att det är svårt att ta sig igenom där. För mig har det varit viktigt att få spela och det är bättre att göra det i Superettan i Sverige än att sitta på bänken i flera år i FCK, säger Marcus Mathisen.

Hans lillebror Lukas gjorde samma resa i somras och är nu under lupp i Halmstads U19-lag på ett amatörkont­rakt.

– Det är aldrig kört för en ung spelare att ta ett kliv ner för gör man det bra i en ny klubb kan andra möjlighete­r öppna sig, anser Mathisen.

SJÄLV LYCKADES HAN bra under debutsäson­gen förra året och hade stor del i HBK:S allsvenska avancemang med två mål i den avgörande kvalmatche­n mot Helsingbor­g på Olympia.

– När jag tog en startplats kände jag att jag blev en del av laget och det var jättevikti­gt för mig. Därför har jag aldrig ångrat en sekund att jag flyttade hit.

– Det ser kanske bra ut att spela i en storklubb, men det ger så mycket mer att var med i en mindre. Halmstad har bra avtal med FCK, vi har ju Keita här också, så jag tycker att fler borde tänka på att flytta hit – image och pengar är inte allt.

MATHISEN HAR KONTRAKT över 2018, men hans insatser i kvalet förra hösten gav eko i andra länder.

– Ja, det var många som såg matchen mot Helsingbor­g och det var flera danska lag som hörde av sig då, men även några tyska.

– Men det är inget jag tänker på. Nu är det HBK som gäller och att försöka rädda kontraktet.

Kan ni det?

– Klart att det går! Vinner vi 2-3 matcher så ändras plötsligt läget snabbt eftersom alla lag i botten har kämpigt att ta poäng, men vi måste börja ta trepoängar­e snart annars blir det svårt.

HBK har två viktiga hemmamatch­er den här veckan – först mot Kalmar i kväll och sedan mot IFK Norrköping på lördag.

– Det blir som en liten final för oss. Vinner vi båda så är det helt öppet framöver, men förlorar vi så blir det jäkligt jobbigt att hänga kvar.

Mathisen har haft en ojämn säsong i Allsvenska­n och varvat bra insatser med mindre bra på mittfältet, men mot Kalmar kan han vara tillbaka i en nygammal roll som mittback i stället för avstängde Marcus Johansson.

Har steget till Allsvenska­n varit tuffare att ta än du trodde?

– Både och. Fungerar spelet bra är det lätt att hänga med, men gör man ett misstag i Allsvenska­n så blir man straffad direkt.

Det har han och HBK tänkt undvika mot Kalmar.

”Det ser kanske bra ut att spela i en storklubb, men det ger så mycket mer att var med i en mindre” MARCUS MATHISEN

Hbk-spelare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden