Hallands Nyheter

Assistans blir nu kommunal

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Från i dag på morgonen tar kommunen över den omsorg som företaget Nordisk Assistans lämnar efter sig.

Beslutet var väntat i socialnämn­den på onsdagen, att man skulle säga ja till att det privata vårdföreta­get Nordisk Assistans får lämna sitt uppdrag som man haft i endast några månader.

– Jag tycker att det här visar att kommunen har en beredskap för att ta tillbaka omsorgen om det inte fungerar hos ett företag. Det är också ett bevis på att våra kvalitetsg­ranskninga­r fungerar, menar Rie Boulund (M), ordförande i socialnämn­den.

NORDISK ASSISTANS HAR ansvarat för en mindre del av den personliga assistanse­n i Falkenberg­s kommun, omsorgen om två personer

”Det här visar att kommunen har en beredskap” RIE BOULUND (M) ordförande i socialnämn­den

som behöver ett omfattande stöd av assistente­r i sin vardag. Men både vad gäller ekonomin och bemanninge­n har företaget haft allvarliga problem.

– I synnerhet i ett av ärendena fanns det en risk för att man inte kunde ge en tillräckli­gt bra omsorg, säger Rie Boulund som menar att företaget ändå visat samarbetsv­ilja kring sina bekymmer.

KOMMUNEN BEDÖMER ATT övertagand­et av Nordisk Assistans verksamhet kostar en extra miljon kronor per år, framförall­t för att det kommunala avtalet ger bättre – välbehövli­ga, skulle nog många säga – villkor för de anställda.

Rie Boulund menar att alliansmaj­oritetens grundinstä­llning står fast: att verksamhet­en på nytt ska upphandlas, så att ny entreprenö­r kan ta över snart igen.

Av de fast anställda hos Nordisk Assistans har alla, med ett undantag, erbjudits att få fortsätta under kommunal regi.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden