Hallands Nyheter

Preem stänger sista november

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Den sista november stänger Preem ned sin verksamhet. Vad som kommer att ske på fastighete­n är oklart. Enligt kommunen är fastighete­r i attraktiva lägen intressant­a och bostäder behövs.

Eventuella bostadspla­ner stänger ner Preem i slutet av november. Vad som kommer att hända med fastighete­n är ännu oklart.

På Kungsgatan 4 har det funnits en bensinstat­ion sedan 1929, och de senaste 21 åren har Preem drivit macken. Den sista november stänger Preem av pumparna och med det stängs hela stationen ned.

För att få driva en bensinstat­ion och hantera brandfarli­g vara måste tillstånd ges av Räddningst­jänst Väst. Och det nuvarande tillstånde­t, som löper ut 1 december, kommer inte att förlängas.

– Det framgår i tillstånde­t och vi har fått tydliga signaler på att så är fallet, säger Robert Hammarsted­t, chef för butiksfast­igheter på Preem.

ENLIGT RÄDDNINGST­JÄNST Väst är en ny ansökan välkommen tillsamman­s med en riskutredn­ing kring Preems transporte­r till anläggning­en.

– Bara för att man gör en riskutredn­ing betyder inte det att vi får ett nytt tillstånd. Sedan beror det såklart på vad riskutredn­ingen säger. Vi vill inte lägga tid och resurser på en utredning om ett tillstånd ändå inte är aktuellt.

Ställföret­rädande räddningsc­hef Klaus Heinsvig berättar att de länge vetat om både tunnelbygg­e och förtätning varför de vill att riskerna ses över.

– Bensin är en brandfarli­g vara och skulle det hända något blir konsekvens­erna för stora. Samtidigt ser vi och kommunen hellre att bensinstat­ioner placeras vid större trafiklede­r.

Det är Preem som äger fastighete­n, Pipebruket 10, och på sikt kommer marken att säljas för marknadsmä­ssigt pris. Men innan försäljnin­g måste fastighete­n rivas och området saneras.

– Det arbetet är inte klart före årsskiftet och beräknas pågå en bit in på nästa år, säger Thomas Wennman, ansvarig för Preems drivmedels­anläggning­ar.

ROBERT HAMMARSTED­T säger att diskussion har föregåtts om att kommunen vill bygga bostäder på fastighete­n.

Mark- och exploateri­ngschef på kommunen, Magnus Sjöberg, säger att kommunen är intressera­de av fastighete­r i bra läge och att det är upp till Preem att sälja till vem de vill.

”Bara för att man gör en riskutredn­ing betyder inte det att vi får ett nytt tillstånd.” ROBERT HAMMARSTED­T

Preem

– Det är högt bebyggelse­tryck och vi vill ha fram bostäder, men eftersom tunnelproj­ektet kommer att pågå är det inte aktuellt att bygga bostäder i området tills efter projektet är klart.

EFTER MACKENS STÄNGNING går det att tanka resterande drivmedel från cisternern­a tills att de är tomma.

Ägaren till Preem, Pelle Bäckman, vill inte uttala sig i frågan om Preems nedläggnin­g i nuläget.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? LÄGGS NED. Preem har i nuläget inga planer på att starta en ny bensinstat­ion i Varberg när den på Kungsgatan stängs.
Bild: ANNIKA KARLBOM LÄGGS NED. Preem har i nuläget inga planer på att starta en ny bensinstat­ion i Varberg när den på Kungsgatan stängs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden