Hallands Nyheter

Anna har följare över hela världen

MODEÄLSKAR­E: HAR EGEN SIDA PÅ YOUTUBE

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Anna Davidsson är en så kallad youtubare. Det betyder att hon har en egen sida på videokanal­en Youtube där hon lägger upp filmer.

Anna paketerar redan befintligt material. Det handlar om filmer som hon hittar på andra modesajter. Vill man ha snabb tillgång till de senaste trenderna och gillar det Anna gillar så följer man hennes sida.

– Jag väljer ut det som känns relevant och det jag tycker om. Och så är jag noggrann med att det ska vara bra kvalitet. Det är som en slags videobank, säger hon.

De nya digitala möjlighete­rna gör att Anna kan sitta hemma i Varberg och jobba utan att behöva ge sig ut i världen för att följa med. I själva verket har hon aldrig besökt modeveckan vare sig i London, New York eller Milano.

– Det är förstås en dröm jag har att vara på plats när det händer. I somras semestrade jag i Berlin och Milano och det var fantastisk­t att gå på de stora modegatorn­a och kunna besöka butikerna där.

ANNA DAVIDSSON SÄGER att det inte är så teknisk svårt att göra det hon gör. Hon har gått en utbildning som heter digitalt berättande på Munka folkhögsko­la i Ängelholm, * Ålder: 25 år * Bor: I Varberg * Gör: Videoredig­erare * Familj: Pappa Peter, mamma Louise, lillebror Oscar och lillasyste­r Emelie. * Favoritpla­gg: Just nu är jag inne på jeans. Jag gillar klassiska Levis, momjeans och även lite utsvängda. Och så är jag galen i jackor och kappor. Favoriten just nu är en från Nelly. * Sätter jag aldrig på mig: det var också där hon startade sin kanal på Youtube. Det var 2014.

– Det var egentligen där allt tog fart. Tidigare visste jag inte hur jag skulle uttrycka mig. Blogga var inte min grej. Jag kom in på videoredig­ering och upptäckte hur kul det är att sätta samman rörliga bilder med musik.

Anna Davidsson fyllde 25 år i oktober och hon är glad över att A Fashion nu håller på att ta fart på riktigt. I skrivande stund har hon över 20 000 följare världen över.

– Det ökar stadigt. Jag kan ha flera tusen fler följare på en månad.

De flesta följarna är mellan 18 och 30 år gamla och finns i USA men också i Japan, Kina och Europa, främst Storbritan­nien och Frankrike. De följer Anna men det är också viktigt för henne att hålla koll på kommentare­rna. Som på många andra sociala forum finns det risk för att konversati­onen spårar ur.

– Ibland handlar det inte alls om kläderna. Då och då blir det påhopp

ÄN SÅ LÄNGE har Anna aldrig visat sig själv i kanalen men ju större sidan blir desto större anledning är det för henne att synas.

– Jag har valt att vara anonym. Det har varit ett aktivt beslut. Jag har inte känt något behov av visa upp mig själv. Jag vill visa kläder och trender som jag tycker om men jag kommer att visa mig framöver eftersom jag märker att det efterfråga­s. Folk skriver till mig och undrar vem jag är. Vilken stil har du själv?

– Jag klär mig stilrent och gillar det skräddade modet, skjortor och kavajer och kostymbyxo­r. Men just nu är jag inne på jeans.

Att hon har fått en internatio­nell arena med sin sida är inget som hon har valt själv.

– Det har bara blivit så. Jag har valt att inte att fokusera på svenskt mode även om jag känner att jag gärna skulle vilja göra det mer.

Anna Davidsson älskar kläder och börjar göra sig känd på Youtube. Hon hoppas att hennes A Fashion ska leda till ett spännande jobb inom mode.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PITTORESKT. Anna Davidsson vill gärna använda Varberg som fond när hon väljer att gå ut med sig själv som frontfigur på Youtube.
Bild: ANNIKA KARLBOM PITTORESKT. Anna Davidsson vill gärna använda Varberg som fond när hon väljer att gå ut med sig själv som frontfigur på Youtube.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden