Hallands Nyheter

Ny pusselbit kring fiskdödens gåta

VARBERG: Utsläpp från industrier och andra verksamhet­er har förorenat dagvattnet och gått vidare ut i Natura 2000-området vid Getterön. Men än är det för tidigt att fastslå att det orsakat fiskdöden.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Utsläpp från industrier och andra verksamhet­er har gått rakt ut idag vattensyst­emet och vidare ut i viken vid Getteröns fågelskydd­sområde. Men Vivab vill ännu inte dra slutsatsen att det är detta som orsakat de senaste årens fiskdöd.

I våras sanerade Vivab ledningsnä­tet och upptäckte oljerester och metaller idag vattenröre­n i Lassa backa området. Detta vattengår sedan via Lassabacka­diket och Monarkdike­t rakt ut i Farehamnsv­iken vid Getteröns naturreser­vat.

Det är i dessa vatten som ett antal fall av fiskdöd uppträtt under de senaste åren, senast i september 2016. I år har Vivab tillsamman­s med länsstyrel­sen och kommunens miljö-och hälsoskydd­sförvaltni­ng utrett frågan vidare och nu presentera­s vissa slutsatser.

När ledningsnä­tet sanerades i våras upptäckte man att ”det finns brister vad gäller tömning av oljeavskil­jare hos verksamhet­er i området samt att industrier i närheten felaktigt släppt ut processvat­ten i dag vattensyst­emet .” Industrier har varit felaktigt anslutna till dagvattenn­ätet och detta ska nu ha åtgärdats.

ANLEDNINGE­N TILL ATT vattnet är förorenat tycks alltså vara utsläpp från industrier och andra verksamhet­er.

– Men vi kan inte dra slutsatsen att det är detta som orsakat fiskdöden. För att kunna göra den kopplingen så måste vi göra provtagnin­gar på den aktuella fisken och det har vi ännu inte kunnat göra, säger Vivabs vd Margareta Björksund-tuominen.

Att peka ut exakt vilka industrier som varit skyldiga till nedsmutsni­ngen är också vanskligt i nuläget. Dag vattensyst­emet är vidsträckt och arbetet med att kartlägga problemen kommer att fortsätta under vintern.

Däremot ska inte förorening­arna från Lassa backa deponin ha orsakat fiskdöden. Utredninge­n konstatera­r visserlige­n att förorening­ar från den gamla soptippen innebär ökade halter av PAH och PCB, men detta anses inte kunna orsaka den typen av akut förgiftnin­g som föranlett fiskdöden.

HÄLSOTILLS­TÅNDET FÖR fiskarna i området är oklart. Det har skett övervaknin­g av fiskbestån­det med elfiske, men endast ett fåtal fiskar påträffade­s och det har därför inte varit möjligt att utvärdera resultatet.

Vivab konstatera­r dock att man inte påträffat några döda fiskar under det senaste året. Detta positiva faktum tillskrive­r man bland annat de saneringså­tgärders om genomförts.

– Jag är inte säker på att vi någonsin får ett säkert svar på vad som orsakat fiskdöden. Men oavsett det så innebär de här åtgärdarna att dagvatten kvaliteten förbättras väsentligt, säger Margareta Björksund-tuominen.

”Jag är inte säker på att vi någonsin får ett säkert svar på vad som orsakat fiskdöden. Men oavsett det så innebär de här åtgärdar n a att dag vattenkval­iteten förbättras väsentligt .”

MARGARETA BJÖRKSUND-TUOMINEN,

vd för Vivab

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? MYSTERIUM. Vad som direkt orsakat fiskdöden vill man inte slå fast. Men de senaste rönen kan utgöra en viktig pusselbit.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV MYSTERIUM. Vad som direkt orsakat fiskdöden vill man inte slå fast. Men de senaste rönen kan utgöra en viktig pusselbit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden