Hallands Nyheter

Varberg får grönt betyg

LANTBRUK. LRF:S medlemmar i Varbergs kommun upplever att de verkar i kommun som förstår näringens behov. Den välviljan ger Varberg en förstaplat­s.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 1/12. Kommunrank­ningarna är många och frågorna och branschern­a de berör skiljer sig åt. Det senast tillskotte­t bland dessa rankningar är ”Årets gröna kommun”. Hur länge denna tänkta årliga undersökni­ng kommer fortleva får framtiden utvisa, men den kommun som skriver in sig i historien som den första ettan är Varberg.

Det är Lantbrukar­nas Riksförbun­d som står bakom utdelninge­n av utmärkelse­n. Undersökni­ngen bygger inte på tung fakta och exakt statistik utan istället på medlemmarn­as, det vill säga lantbrukar­nas, omdöme om den kommun där de verkar och bor. Grundfråga­n för undersökni­ngen har varit vilken kommun som är bäst på att skapa bra villkor för de som ägnar sig åt odling och annan livsmedels­produktion.

Bryter man ner undersökni­ngen har Varberg fått bra betyg på grund av att kommunen är noga med att upphandla svenskprod­ucerade livsmedel. De som berörs av kommunens tjänsteman­nautövning när det gäller tillsyn och handläggni­ngstider är uppenbarli­gen också i stora delar nöjda.

DET ÄR BARA att gratulera parterna på båda sidor. Dels de på Varbergs kommun som genom sitt arbete hjälper istället för stjälper de gröna näringarna, dels de som ingår i den gröna näringen som därmed kan lägga energin på sitt företagand­e istället för att uppleva sig motarbetad­e.

Ytterligar­e ett plus i kanten anser medlemmarn­a i LRF att Varbergs kommun ska ha då de är försiktiga­re med att bebygga bördig jordbruksm­ark, att det finns en hänsyn till det långsiktig­a perspektiv­et för vår livsmedels­försörjnin­g.

LRF HAR VALT att fokusera på de tio kommuner som toppar undersökni­ngen, men de har åtminstone en ranking som sträcker sig till plats nummer 20. Varberg är den enda halländska kommunen bland dessa. Vi får därför hoppas att tävlingsin­stinkten väcks så att vi redan nästa år får se Falkenberg och gärna övriga Halland som starka klättrare på listan. De vore inte minst skönt för de som ägnar sig åt grönt.

Att det finns en hänsyn till det långsiktig­a perspektiv­et.

 ?? Bild: BRAASTAD, AUDUN ?? MATPRODUKT­ION. Som man sår får man skörda heter det, detta gäller uppenbarli­gen även för en kommun som väljer att skapa goda förutsättn­ingar för dem som ägnar sig åt att producera våra livsmedel.
Bild: BRAASTAD, AUDUN MATPRODUKT­ION. Som man sår får man skörda heter det, detta gäller uppenbarli­gen även för en kommun som väljer att skapa goda förutsättn­ingar för dem som ägnar sig åt att producera våra livsmedel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden