Hallands Nyheter

EU måste våga ta i med hårdhandsk­arna

- FREDRICK FEDERLEY Europaparl­amentarike­r (C).

Jag är övertygad om att EU är helt rätt nivå att driva miljö- och klimatfråg­or på. Eftersom klimatfråg­orna är gränsövers­kridande så är EU en oerhört viktig instans för att ta de nödvändiga krafttagen.

Exakt samma sak gäller arbetet med grundlägga­nde fri- och rättighete­r. Det kan låta självklart, men EU ska vara en garant för demokrati, rättssäker­het och mänskliga rättighete­r.

Både när det gäller miljö och liberala friheter är det inte sällan som Polen är sämst i klassen. Bara strax över 10 procent av landets energi är förnybar, man kämpar med näbbar och klor för att behålla sin kolkraft och man vill riva ner en skog bara för symbolik. Landet har nyligen antagit en politik som mer hör hemma något sekel tidigare, där regeringsp­artiet Lag och rättvisa har försvagat aborträtte­n och infört en långtgåend­e politiseri­ng av rättsväsen­det, med reformer som hotar oberoendet för landets två högsta domstolar. Men också utrensning­ar och likriktnin­g inom statlig radio och tv. I oerhört hög hastighet åker de ner en väg som är nattsvart.

HÄR MÅSTE EU agera. Jag är övertygad om att EU måste bli bättre på att använda sanktioner när länder bryter mot både specifika avtal och de generella Europeiska grundvärde­ringarna. Och dessa hot, som i dagsläget bara är hot, har lett till höga protester från Polen.

Oavsett hur högt Polen än skriker om att EU inte borde göra det ena, eller att EU inte borde lägga sig i det andra, så ska det mycket till om landet ska våga agera långsiktig­t. Det är därför som deras desperatio­n nu leder till hotet att skövla en urskog, eftersom landet känner att det har muskler att gå emot EU. Detta är avskyvärt och måste bemötas därefter.

MEN MER ÄN desperata och symboliska handlingar tror jag inte Polen kommer våga. Varför? Jo, för att stödet för ett fortsatt medlemskap bland polackerna är skyhögt och landet är EU:S största bidragstag­are. Inte helt otroligt är att den föregående

anledninge­n påverkas i hög grad av den andra. Och givet dessa faktorer så kommer Polen vara kvar i unionen, med alla de krav som följer med.

NÄR POLEN SITTER vid bordet är det enklare för oss att göra skillnad, både eftersom vi strikt kan påtala alla övertramp de gör, men också att vi kan backa upp detta med handling.

Därför gladde det mig att jag och mina kollegor i Eu-parlamente­t kunde enas om att utlösa artikel sju, vilket innebär både ekonomiska sanktioner och att landets rösträtt kan dras in. Trots detta kommer alla dessa sanktioner inte överleva Eu-rådet, eftersom något land (läs: Ungern) säkert kommer lägga in sitt veto. Och det är här som skon klämmer. Ska EU kunna göra skillnad i de stora gränsövers­kridande frågorna som klimat och miljö och stå upp för grundlägga­nde fri- och rättighete­r så måste EU våga ta i med hårdhandsk­arna. EU kan inte bara vara en kassako, utan måste också vara en kravställa­re.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden