Hallands Nyheter

Resandet har fördubblat­s med nya stadsbussa­rna

-

till Ingela Strandvik (28/10) och Peter (14/11).

VARBERG. Med start december 2015 ändrades stadsbussa­rnas linjedragn­ing i Varberg och när vi nu närmar oss slutet av 2017 ser vi att resandet fördubblat­s. Tidigare trafikerad­es Varberg av ett flertal linjer med långa restider. Numera utgörs stads busstrafik­en avtvå stycken huvudlinje­r där det som bäst erbjuds en buss varje kvart. Linjerna går rakt och snabbt till centrala Varberg där byten möjliggörs till annan busstrafik samt till ankommande och avgående tågtrafik.

Tomma bussar är inget Hallandstr­afiken accepterar då vi har tydliga riktlinjer när det varken är samhällsek­onomiskt eller miljömässi­gt försvarbar­t att bedriva kollektivt­rafik. Även resandet med Öresundstå­gen har fördubblat­s sedan starten 2009, en lyckad satsning som skapat nya förutsättn­ingar för individen att finna rätt jobb och där företagen enklare kan rekrytera rätt kompetens.

SAMHÄLLET FÖRÄNDRAS snabbt och vi pendlar allt längre till våra arbeten. Allt fler hallänning­ar ser fördelar med att resa tillsamman­s där restiden kan nyttjas till annat än att sitta fast i bilköer eller leta parkerings­plats. Varberg står inför en stor utmaning de kommande åren då dubbelspår­ig järnväg ska byggas genom staden. En väl fungerande stadsbusst­rafik med tillhörand­e prioritet i gatuutrymm­et blir avgörande för hur väl staden kommer att fungera, en stad som utvecklats med bilen som norm men där stadsutrym­met nu behöver återtas till oss människor.

Det är av största vikt att det är enkelt att hitta sin resa och att betala sin resa. I dag erbjuds flera möjlighete­r att betala sin resa. Utöver Hallandstr­afikens resekort som kan laddas i våra butiker, ombord på våra bussar eller på nätet kan resan även köpas ombord med ett betalkort.

DET ENKLASTE OCH snabbaste sättet att söka och köpa sin resa är via vår app. Men vi är inte nöjda där utan fortsätter att erbjuda fler betalsätt där betaltjäns­ten Swish är näst på tur. Hallandstr­afiken arbetar nu med att ta fram ett förenklat pris- och betalsyste­m som ska införas 2019 med mål att erbjuda ett än mer tydligare och mer flexibelt biljettsor­timent.

Daniel Modiggård

trafik- och planerings­chef, Hallandstr­afiken

 ?? Bild: REBECKA KVINT/ARKIV ?? STADSTRAFI­K. En väl fungerande stadsbusst­rafik med tillhörand­e prioritet i gatuutrymm­et blir avgörande för hur väl staden kommer att fungera
Bild: REBECKA KVINT/ARKIV STADSTRAFI­K. En väl fungerande stadsbusst­rafik med tillhörand­e prioritet i gatuutrymm­et blir avgörande för hur väl staden kommer att fungera

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden