Hallands Nyheter

Oenighet om Södra Trönninge

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Beslutet om det nya planprogra­mmet för Södra Trönninge är taget, men slutade i oenighet. Miljöparti­et fruktar för ökad trafik. Liberalern­a vill tvärtom bygga en större väg. Kommunfull­mäktige har sista ordet.

I tisdags klubbades den övergripan­de planen i kommunstyr­elsen. Men styrelsen var splittrad. Både MP och L begärde återremiss och MP reserverad­e sig dessutom på en punkt – den om trafiklösn­ingen.

MILJÖPARTI­ETS Stefan Edlund säger visserlige­n ja till minst 900 villor, parhus, radhus och flerfamilj­shus, men gillar inte trafiklösn­ingen.

”Vi är inga odelade bilkramare, men bilismen måste fungera.”

TOBIAS CARLSSON (L)

Edlund vänder sig framför allt mot den vägbro över Himlebron som ska byggas i Österleden­s förlängnin­g och menar att kommunen talar med kluven tunga. Planförsla­get bygger på att alla ska köra bil lika mycket eller mer än i dag, men samtidigt säger kommunens trafikstra­tegi att fler ska åka kollektivt och cykla.

Liberalern­as Tobias Carlsson tycker tvärtom. Han är inte nöjd med den villagata som planeras genom området med hastighets­begränsnin­gar på 40 kilometer i timman.

Han fruktar för trafikstoc­kningar när invånarna ska ut från de fyra korsningar­na.

EN BREDARE VÄG med färre utfarter och en hastighet på 60 kilometer i timman är bättre, anser han.

–Vi är inga odelade bilkramare, men området med stor friidrotts­hall och skola kommer även att dra till sig andra än de som bor där. Bilismen måste fungera, säger han.

Det nya bostadsomr­ådet kommer att bebyggas av Derome.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden