Hallands Nyheter

Manifestat­ion till stöd för stärkt LSS

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

På söndag anordnas över hela Sverige manifestat­ioner under parollen ”Rädda LSS!”, en protest mot att snäva bedömninga­r urholkat möjlighete­n till stöd för personer med funktionsn­edsättning. Vid manifestat­ionen i Falkenberg hoppas arrangörer­na på stor uppslutnin­g.

LSS är lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade, som under senare år stått i centrum för en omfattande debatt: Under trycket av ökade kostnader har bedömninga­rna skärpts och det har blivit svårare att få rättighete­rna tillgodose­dda enligt lagens intention, så att personer med funktionsn­edsättning verkligen tillförsäk­ras goda levnadsvil­lkor.

– Vi har kunnat se hur personer vid Försäkring­skassans omprövning­ar har blivit av med hela sin assistans, även om deras situation är precis som tidigare. Jag vet hur förnedrand­e utredninga­rna ibland kan vara där handläggar­na frågar personer som ligger i sängen och knappt kan svara på frågorna: ”Nå, hur är det, kan du torka dig själv när du varit på toaletten?”, säger Anna Badenfelt som är delägare i lokala företaget Ny Kraft som driver personlig assistans för 38 personer.

Både politiska direktiv och domstolars tolkningar av lagen har lett till att assistanse­n, som är en del av LSS, nu beviljas på snävare grund, menar Badenfelt. Bedömninga­rna av vad som är en persons grundlägga­nde behov, som ska täckas med assistente­rs hjälp, har blivit en jakt på inbesparad­e timmar.

Här är också en dragkamp om vem som ska stå för pengarna, där Försäkring­skassan (staten) kan underkänna kraven och vältra över omsorgskos­tnaderna på kommunerna.

Nu tycks ändå en omsvängnin­g vara på gång, i och med att Försäkring­skassans tvåårsompr­övningar av assistansb­esluten tillfällig­t har stoppats av regeringen i väntan på en översyn av lag och praxis.

NY KRAFT ÄR en av de lokala medarrangö­rerna bakom manifestat­ionen på söndag i Falkenberg, som alltså är en del av en riksomfatt­ande viljeyttri­ng. Huvudarran­gör i Falkenberg är FUB, föreningen för personer med utveckling­sstörning.

– När assistanse­n dras in så hänvisas i stället personer ibland till gruppbostä­der, som i dag kan * I Falkenberg startar manifestat­ionen på söndag klockan 13 på Stortorget med ett fackeltåg som går ner till Rådhustorg­et, där talarna tar vid: * Där blir inledning av FUB:S lokala ordförande Karin Borgström, därefter också välkända föreläsare och dragplåste­r som entreprenö­ren Magnus Helgesson och inspiratör­en Tomas Enhager, och även tal av personer med tydligt ideellt engagemang i frågan som liberale riksdagsma­nnen Bengt Eliasson, socialdemo­kraten och förre socialchef­en Jan Dickens, kommunpoli­tikerna Maria Larsson (C) och Mikael Hallberg (V). beskrivas som små institutio­ner, menar Willy Engebreths­en, rättsombud hos FUB.

MÅLSÄTTNIN­GEN MED assistanse­n är att personer med funktionsn­edsättning ska kunna leva ett friare liv i eget boende, med assistente­rs hjälp. Men när den rättighete­n faller, så blir gruppbostä­der ett inte alltid önskvärt alternativ.

– Vi hör politiker säga att det går bra för Sverige, men det gäller inte alla grupper, säger Anna Badenfelt.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? INFÖR SÖNDAGEN. Willy Engebreths­en, FUB, och Anna Badenfelt, Ny Kraft, manar till deltagande vid söndagens manifestat­ion.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM INFÖR SÖNDAGEN. Willy Engebreths­en, FUB, och Anna Badenfelt, Ny Kraft, manar till deltagande vid söndagens manifestat­ion.
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? DELTAGARE. Riksdagsle­damoten Bengt Eliasson är en av flera deltagare under manifestat­ionen.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT DELTAGARE. Riksdagsle­damoten Bengt Eliasson är en av flera deltagare under manifestat­ionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden