Hallands Nyheter

Därför känner du mindre hyacintdof­t

-

Helga Kaaling är en av många som förgäves letat efter doftande hyacinter till jul. Vår expert förklarar vad som hänt – men spår också en förändring.

GUIDE:

Huvudvärks­framkallan­de eller ett måste för julstämnin­gen? Så här års är gnabb om doftande hyacinter nästan lika traditions­enligt som skinka och tomtar.

Helga Kaaling är en av blommans förkämpar. Sedan flera decennier är doften av hyacint ett av hennes viktigaste jultecken.

– Det börjar vid advent. Dofterna

framkallar mycket känslor, man blir euforisk, säger Helga.

MEN DE SENASTE åren har hyacintern­a hon köpt hem varit en luktfri besvikelse. Årets besök på två olika blomsterbu­tiker har slutat lika nesligt. I den ena uppgav personalen att de inte sålde doftande hyacinter eftersom de fick ont i huvudet. Hos

den andra köpte Helga lökar som enligt deklaratio­nen skulle dofta.

– Men de luktade ingenting! Lök möjligtvis. Det är ju falsk varudeklar­ation. Och hyacinter tål kyla – om personalen får ont i huvudet kan de väl förvara dem utomhus, säger Helga Kaaling.

Att hennes luktsinne skulle svikta förnekar hon bestämt.

– Jag känner när grannarna steker bacon eller om någon står nedanför min balkong och röker.

– Men vem har dristat sig till att besluta att jag inte ska få njuta av hyacintens doft, frågar sig Helga Kaaling.

Hon gissar – inte utan visst missnöje – att de svagdoftan­de hyacintern­a är en anpassning till allergiker och doftöverkä­nsliga.

OCH HON HAR i stora drag rätt, berättar Björn Lagergren, en av Sveriges elva hyacintodl­are och ägare av en handelsträ­dgård.

Det var för drygt 20 år sedan som

 ??  ?? ÄNTLIGEN NAPP. Helga Kaaling är kritisk till det försämrade utbudet av doftande hyacinter. Hos La Fleurist, en av stans äldsta blomsterbu­tiker, har ägaren Johan
ÄNTLIGEN NAPP. Helga Kaaling är kritisk till det försämrade utbudet av doftande hyacinter. Hos La Fleurist, en av stans äldsta blomsterbu­tiker, har ägaren Johan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden