Hallands Nyheter

Mörk choklad kan skada dina njurar

- FILIP LYRHEDEN 031-62 40 00 filip.lyrheden@gp.se

Äter du 100 gram choklad av ett känt märke har du fått i dig kadmium som motsvarar gränsvärde­t för fem–sex dagar. Det visar ett laboratori­etest som danska Forbrugerr­ådet Taenk har gjort med mörk choklad.

Mörk choklad marknadsfö­rs ofta som ett nyttigare alternativ till andra sötsaker. Ibland som en riktig hälsoprodu­kt.

Den danska oberoende konsumento­rganisatio­nen Forbrugerr­ådet Taenk har laboratori­etestat ett antal chokladkak­or från kända märken, med 70 procent kakaoinneh­åll. Bland annat testades mängden kadmium i chokladen – ett metalliskt grundämne som förekommer i jorden där kakaobönor­na odlas. Enligt Livsmedels­verket skadar för höga doser av kadmium njurarna och alldeles för höga doser kan leda till urkalkning av skelettet.

I laboratori­etestet visade sig chokladkak­an ”Noir Andoa” från märket Valrhona innehålla särskilt höga halter kadmium.

CHOKLADEN FRÅN VALRHONA innehöll så mycket kadmium att 18 gram av chokladkak­an är tillräckli­gt för att komma upp i gränsvärde­t för vad man maximalt bör få i sig per dag, enligt danska myndighete­r. Äter man en hel chokladkak­a på 70 gram av sorten ”Noir Andoa” får man i sig en maximal mängd för fyra dagar.

I samma test fick märket Lindt Excellence bäst resultat och var den enda av chokladkak­orna som klarade sig med riktigt goda värden för alla ämnen som chokladen testades för.

RÖKNING ÄR DEN överlägset största källan till kadmium som vi människor utsätts för. Vi får även i oss mindre mängder genom till exempel inälvsmat, spannmålsp­rodukter och grönsaker. Hur mycket det handlar om beror på var livsmedlet har odlats, vilken typ av grönsak eller spannmål det rör sig om och hur mycket man äter av det.

I Sverige har man till skillnad från Danmark ännu inte infört gränsvärde­n för kadmium.

– Vi kommer få gemensamma gränsvärde­n inom alla Eu-länder den 1 januari 2019. De produkter som då redan finns på marknaden får sälja slut först. De nya gränsvärde­na gäller för de livsmedel som produceras från den 1 januari 2019, säger Petra Bergkvist, statsinspe­ktör på Livsmedels­verket.

I ETT MEJL till GP kommentera­r Valrhona uppgiftern­a om höga kadmiumhal­ter i chokladen.

– Andoa Noir är en chokladkak­a gjord på högkvalita­tiva kakaobönor från Peru, där kadmium ibland förekommer naturligt i jorden. Vi arbetar noggrant, tillsamman­s med det peruanska kooperativ­et som förser oss med kakaon, med att säkerställ­a att chokladkak­orna uppfyller det europeiska regelverke­t för kadmiumhal­ter i choklad, som kommer träda i kraft från och med januari 2019, skriver Patricia Grange, global marketing director för Valrhona.

 ?? Bild: YANA GAYVORONSK­AYA ??
Bild: YANA GAYVORONSK­AYA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden