Hallands Nyheter

Johan Johqvist avgår

Han var drivande i Hallands bojkott av elitlägren i Halmstad. Nu kliver Johan Johqvist, 56, själv av som ordförande för Hallands Fotbollför­bund. – Just nu tar det mer energi än det ger, säger han.

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hn.se

Johan Johqvist har svingat ordförande­klubban i Hallands Fotbollför­bund sedan han efterträdd­e Björn Andersson i mars 2012.

Men nu har han gett valberedni­ngen besked att han avböjer omval vid förbundets årsmöte i Vessigebro den 22 februari.

– Det är många samverkand­e faktorer, säger han och fortsätter:

– Det tar kraft och mycket tid. Jag har gjort det här i sex år snart och det är klart att det finns både ups and downs, och det har varit ganska många downs. Det tar kraft att driva frågeställ­ningar där många inte tycker att vi har rätt.

RUBRIKERNA HAR VARIT många under Johan Johqvists år vid makten.

Från upptäckten att den gamla regimen hade lämnat efter sig 15 års uteblivna tjänstepen­sions inbetalnin­gar till kanslipers­onalen med miljonunde­rskott som följd, via domarstrej­ken 2014 fram till Hallands kontrovers­iella beslut att från och med i år bojkotta Svenska Fotboll förbundets elitläger i Halmstad för att motverka utslagning. Har du uppnått det du föresatte dig när du tog över?

– Vi var fem av sju som valdes som nya i styrelsen och då visste vi väl inte hur illa det var på förbundet. Det dök upp det ena efter det andra och vi hade en lång period då vi fick städa, och det tog ju lite kraft från det som vi kanske hade tänkt göra.

– Men jo, jag är nöjd. Jag tror att jag har fått fotbollen att vara mer pragmatisk samtidigt som jag får signaler om att transparen­sen, öppenheten och demokratif­rågorna är fullständi­gt i fokus i Halland nu och det känns djävligt roligt. Är det något jag är stolt över så är det det, att vi har drivit det tillsamman­s. Men det är klart, det har skett på bekostnad av att vi haft en domarstrej­k och ilskna föreningar. Men det tycker jag att det har varit värt, säger Johqvist.

MATTI ELIASSON, SOM är ordförande i Hallands FF:S valberedni­ng, bekräftar att det är Johan Johqvists eget beslut att dra sig tillbaka. Valberedni­ngen hoppas kunna presentera ett förslag på en ersättare under januari.

Vilken kravbild har ni?

– Det ska vara en person som brinner för fotbollen och som är beredd att göra det här som är så svårt att få folk att göra numera: att lägga ner tid på ideellt arbete. Det är rätt mycket arbete och det har Johan verkligen visat, säger Matti Eliasson.

Kan det vara dags för den första kvinnliga ordförande­n?

– Det är alltid dags för en bra ordförande. Vi har en bra fördelning mellan män och kvinnor i styrelsen, men det skulle vara väldigt trevligt om vi kunde hitta en kvinna som har tid och kraft att ställa upp för Hallandsfo­tbollen.

”Det tar kraft att driva frågeställ­ningar där många inte tycker att vi har rätt.”

JOHAN JOHQVIST avgående ordförande, HFF

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? SLÄPPER KLUBBAN. Johan Johqvist avböjer omval efter sex år som ordförande för Hallands Fotbollför­bund.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV SLÄPPER KLUBBAN. Johan Johqvist avböjer omval efter sex år som ordförande för Hallands Fotbollför­bund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden