Hallands Nyheter

Sverige tänker snacka till sig en Vm-medalj

- LINUS SCHRÖDER TT

Taktikdisk­ussioner på lunchen, feedback på träningen och utveckling­ssamtal inpå brinnande mästerskap. Sverige ska snacka sig till medalj i handbolls-vm i Tyskland. – Det blir mycket nörderi, säger lagkaptene­n Sabina Jacobsen.

”Nu får det vara slutsnacka­t”. Uppmaninge­n är inte ovanlig när allvaret närmar sig. Det gäller absolut inte det svenska landslaget i handboll.

Inför och under VM i Tyskland kommer det att pratas, överläggas och diskuteras – både på och vid sidan av planen.

– Våra liv kretsar kring handboll så det är klart att mycket handlar om handboll, säger Sabina Jacobsen.

I SITT LEDARSKAP fokuserar förbundska­ptenen Henrik Signell på att utnyttja varje individs styrkor på bästa sätt. Vägen dit går via kommunikat­ion – mer eller mindre uttrycklig­t ”formulerat” i det som i handbollsv­ärlden kallas tvåtvå-avtal.

– Vi är bra på olika saker. Någon vill jobba med mittsex, någon vill jobba en mot en. En vill ha ett högt inspel och ett annan vill ha ett lågt. Vi lägger en hel del tid på det. Vi vill att vi specialise­rar oss mer, nischar oss, säger Signell.

Förbundska­ptenen uppmuntrar spelarna att tala om för varandra hur de vill lösa olika situatione­r på planen.

– SPELARNA KOMMUNICER­AR väldigt mycket sinsemella­n. De ger sin syn på hur de vill ha det: vilka spel, vilka lägen de vill sättas i. Jamina (Roberts) kanske vill ha ett genombrott­släge. Då spelar vi ett spel som passar hennes egenskaper. När Johanna Westberg är inne är det andra lägen hon ska sättas i. Det är både teoretiskt och praktiskt.

För Sabina Jacobsen, som huvudsakli­gen spelar försvar i landslaget, gäller ”avtalen” agerandet på egen planhalva.

– Jag spelar bredvid Bella (Isabelle Gulldén) hemma i Bukarest. Vi har vissa avtal som sitter i ryggraden. Det kommer automatisk­t. I landslaget står jag mycket som trea med Anna (Lagerquist). Man vet hur man ska reagera när man ser vad den andra gör, säger hon.

MINST EN GÅNG under varje samling håller Signell utveckling­ssamtal med var och en av spelarna.

Där diskuteras en gemensamt framtagen utveckling­splan.

– Vi resonerar kring hur man har * Spelas i Tyskland 1–17 december. 24 nationer deltar.

* Inleds med gruppspel i sexlagsgru­pper. De fyra bästa i varje grupp går till åttondelsf­inal.

* Det svenska landslaget har under gruppspele­t sin bas i Stuttgart. Sveriges grupp spelas i Bietigheim­bissingen, norr om Stuttgart. Sveriges matcher i gruppspele­t: Polen 2/12, Ungern 3/12, Tjeckien 5/12, Argentina 7/12, Norge 8/12.

* I VM 2015 blev Sverige utslaget av Danmark i åttondelsf­inal. Norge vann finalen mot Nederlände­rna med 31–23. I OS 2016 blev Sverige utslaget av Norge i kvartsfina­l. I EM 2016 vann Sverige bara en match, och blev utslaget i det andra gruppspele­t.

jobbat på hemmaplan (i klubblaget). Det kan hända att jag har lite klipp på situatione­r med önskat beteende som man tittar på. I vissa fall kan det vara fysiskt eller mentalt kopplat. Vi försöker ha en samsyn, säger Signell.

Men det fuskas också. Under tiden i Tyskland är det faktiskt inte bara handboll som gäller.

– När vi inte har träningar eller taktik pratar vi om mycket annat också. Det tror jag att man har behov av. Att det inte bara blir handboll, handboll, handboll, säger Sabina Jacobsen.

 ??  ?? FEL SPORT. Johanna Bundsen är på väg in på den buss – med en golfspelar­e på – som det svenska landslaget­s använder under Vm-turneringe­n i handboll i Tyskland.
FEL SPORT. Johanna Bundsen är på väg in på den buss – med en golfspelar­e på – som det svenska landslaget­s använder under Vm-turneringe­n i handboll i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden