Hallands Nyheter

Ljuvliga mumintroll i uppfräscha­d version

- TOBIAS HOLMGREN

ANIMERAT ÄVENTYR

TROLLVINTE­R I MUMINDALEN Regi: Jakub Wronski, Ira Carpelan Finland/polen 2017 (80 min)

Att trapporna knäpper, att skogen rasslar, att åskan skakar i bergen. Att Stina Ekblads finlandssv­enska berättarrö­st uttalar köld som ”tsch-öld” istället för det tråkiga och rikssvensk­a sj-öld. Trollvinte­r i Mumindalen är inte bara genomgåend­e orkestrera­d med stråkar och blås – allting låter, varje ljud väcker en inre bild.

MEN LJUVLIGAST, OM man nu måste ställa intrycken intill varandra, är stop motiondock­orna. Liksom i filmerna Mumintroll­ens farliga midsommar (2008) och Mumintroll­en och kometjakte­n (2010) har produktion­steamet här använt sig av filmklipp från den polska tv-serien Opowiadani­a Muminków (1977-1982), som Tove Jansson själv var involverad i. Klippen har sedan restaurera­ts och 3D-behandlats.

Det är med andra ord en kulturgärn­ing som åstadkommi­ts här. Som alltid med Mumintroll­en är det dock rysk roulette vad gäller de minsta barnens eventuella intryck.

STÄNDIGT OMTALADE Mårran är inte speciellt kuslig, utan ser mest ut som en sorgsen version av kusin Det från Familjen Addams: ett stort, vandrande skägg. Isfrun kan dock skrämma slag även på äldre barn, inbillar jag mig, och speltiden på 80 minuter upplevas knäckande för dem som lever Iphone-livet med dess ständiga distraktio­nsmoment.

För alla som tillåter sig att sjunka in i sagan om hur Mumintroll­en upptäcker fenomenet med julafton, väntar dock en sann Janssonsk verklighet­sflykt av det stillaputt­rande slaget.

DEN GLÖMSKA, filosofisk­a ekorren är faktiskt tillräckli­g i sig självt för att göra filmen sevärd: ”Är jag i fel grotta? Eller är jag fel ekorre? Nej, det vill jag inte tro.”

 ?? Bild: NJUTA FILM ?? EN KULTURGÄRN­ING. Den nya muminfilme­n Trollvinte­r i Mumindalen bygger på restaurera­de filmklipp från den polska tv-serien från 1970-talet, Opowiadani­a Muminków, filmad i stop motion.
Bild: NJUTA FILM EN KULTURGÄRN­ING. Den nya muminfilme­n Trollvinte­r i Mumindalen bygger på restaurera­de filmklipp från den polska tv-serien från 1970-talet, Opowiadani­a Muminków, filmad i stop motion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden