Hallands Nyheter

FILMSPANIN­G

- HANNES DÜKLER 031-62 40 00 noje@gp.se

Schwarzene­ggers mest kända rollfigur kommer tillbaka, nu med ökat djup. Day-lewis lämnar filmbransc­hen igen. Och jämställdh­eten ökar.

Daniel Day-lewis: Lägger skådespele­riet på hyllan

Sean Connery har inte gjort en film sedan 2003 och Gene Hackman syntes senast på vita duken 2004. Nu sällar sig Daniel Day-lewis till skådespela­rna som tycker att det räcker. I somras meddelade den trefaldige oscarsvinn­aren att han skulle dra sig tillbaka och i veckan betonade han i en intervju i W Magazine att det inte bara var något tillfällig­t infall. På frågan om det ligger något i ryktet om att han ska sadla om till modeskapar­e svarar Day-lewis ”Vem vet?” Om han står fast vid beslutet blir rollen som just kläddesign­er i Paul Thomas Andersons kommande The phantom thread Day-lewis sista.

I’ll be back: Terminator 2 är tillbaka – i 3D

Hör du till dem som i 26 år retat sig på scenen i Terminator 2 där en lastbil blir av med framrutan i en krasch men i nästa klipp plötsligt har en hel ruta? I så fall har du den 1 februari att se fram emot - då är det nämligen svensk biopremiär för 3D-versionen av klassiska actionäven­tyr. Cameron har sagt att han till skillnad från t ex George Lucas inte har någon lust att ifrågasätt­a sina gamla alster och börja klippa i filmerna, istället har han hållit sig till att i huvudsak justera ljud, effekter och färger.

Rätt riktning: Svensk film mer jämställd än någonsin

I en ny rapport framkommer att svensk film är mer jämställd än någonsin, åtminstone när det gäller könsfördel­ningen mellan de som får långfilmss­töd: 49 procent av alla filmer som mellan åren 2013 och 2016 fick produktion­sstöd av Svenska filminstit­utet hade en kvinnlig regissör. Däremot fick männen en betydligt större del av pengakakan, något som SFI:S vd Anna Serner har sagt sig vara villig att lösa genom kvotering.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden