Hallands Nyheter

Ekonom: ”Gör en kalkyl”

- JENNY PETERSSON/TT

Skärpta amortering­skrav påverkar hushåll med höga skulder i förhålland­e till inkomsten. Gör en kalkyl och tänk i nya banor, uppmanar privatekon­omen Ingela Gabrielsso­n. – Det finns mer än en drömbostad, säger hon.

Skärpt amortering­skrav införs i mars nästa år och innebär att den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt måste amortera minst 1 procentenh­et mer på lånet än i dag.

Tjänar du 30 000 kronor i månaden går gränsen vid ett lån på 1,6 miljoner kronor. Är hushållets sammanlagd­a inkomst 80 000 kronor är den i stället 4,3 miljoner kronor.

PERSONER MED LÄGRE inkomster får i de allra flesta fall inte låna så mycket av banken i alla fall och kommer därför inte att påverkas, enligt Finansinsp­ektionen.

Kravet ökar amortering­arna med i genomsnitt 2 000 kronor i månaden för dem som omfattas, enligt Finansinsp­ektionens beräkninga­r. Framför allt rör det sig om personer mellan 25 och 45 år i Stockholm och Göteborg, där bostadspri­serna är höga.

I dag är det 15 procent av de nya bolånetaga­rna som lånar så mycket att de hamnar över gränsen. En del hushåll väntas framöver i stället välja att låna mindre, för att inte omfattas av kravet. Om några år kommer ungefär var tionde ny bolånetaga­re att hamna över gränsen, bedömer FI.

DET HÄR FÖRÄNDRAR förutsättn­ingarna för många bostadsköp­are.

– Man måste göra en kalkyl ut ifrån de nya reglerna, och begära ett lånelöfte från banken. Med det i handen, och med en noggrann budget, kan man gå ut och börja leta. Kanske får man titta i områden man inte tänkte sig från början, säger Ingela Gabrielsso­n, privatekon­om på Nordea.

Det är viktigt att tänka igenom vad man lägger sina pengar på i dag, och vad man kommer att lägga dem på i morgon och eventuellt behöva avstå från, fortsätter hon.

– Man ska inte ligga sömnlös på natten för att man har köpt en för dyr bostad. Det är inte meningen med livet. * På lån som är högre än 4,5 gånger bruttoinko­msten (lön före skatt) ska en procentenh­et amorteras årligen tills dess att lånet hamnar under den gränsen. * Förslaget gäller bara nya lån. Bankbyte utlöser inte amortering­skrav, utan villkoren styrs då av bankens kreditpröv­ning. * Sedan tidigare gäller dessutom att bostadslån ska amorteras med två procent årligen om lånet överstiger 70 procent av bostadens marknadsvä­rde. Därefter sjunker amortering­en till en procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden