Hallands Nyheter

Krisplan ska stoppa slaveriet

- SOFIA ERIKSSON/TT

I ljuset av rapportern­a om att människor säljs som slavar i Libyen lovar AU och EU att göra mer för att hjälpa tusentals migranter som sitter fast i landet.

Mellan 400 000 och 700 000 migranter och flyktingar lever i läger i Libyen, många av dem under ”omänskliga” förhålland­en, enligt Au-kommission­ens ordförande Moussa Faki Mahamat. Att människor – många med hopp om att ta sig till Europa – därtill säljs som slavar gjorde migrations­frågan till en oundviklig huvudpunkt under toppmötet mellan Afrikanska unionen och EU som nu har avslutats i Elfenbensk­usten.

OCH EFTER ETT KRISMÖTE utanför det ordinarie programmet kunde AU, EU och FN enas om en nödplan som syftar till att människor som sitter fast i libyska läger ska få hjälp att återvända hem. En del kan också komma att få asyl i Europa.

– Slavhandel är fullkomlig­t oacceptabe­lt och måste få ett stopp så snabbt det bara går. Och nu finns en politisk överenskom­melse om en insats som ska ledas av Afrikanska unionen, i samförstån­d med de länder som är inblandade, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

För att komma åt de kriminella nätverken ska länder som bland annat Libyen, Frankrike, Tyskland, Niger och Tchad dela på polis- och underrätte­lseinforma­tion, enligt Frankrikes president Emmanuel Macron som också vill se militära insatser mot människoha­ndlare. Men enligt Löfven är formen för samarbetet ännu inte klart.

– Det är inte ett militärt ingripande som har diskuterat­s i första hand. Det viktiga är att vi ser till att befria människor som utsätts för slavhandel, och att det sker i enlighet med internatio­nell lag, säger Löfven.

– Jag tycker också att det är viktigt att de ansvariga ställs inför rätta.

Uppmärksam­heten kring slavhandel­n kastade visst grus i mötesmaski­neriet eftersom AU och andra kritiker har pekat ut EU:S omstridda samarbete med Libyen som en drivande faktor till övergreppe­n. Men Europeiska rådets ordförande Donald Tusk fortsatte att mana till enighet och Fn-sanktioner mot människosm­ugglare och människoha­ndlare.

–Migration har stor påverkan på båda våra kontinente­r. Därför vi har ett gemensamt ansvar att erkänna det som en viktig del i våra relationer, sade Tusk i sitt avslutning­sanförande.

HUVUDTEMAT FÖR tvådagarsm­ötet var annars tänkt att vara ungdomar – vilket också tangerar migrations­frågan eftersom många unga afrikaner inte ser någon annan utväg än att lämna sina hem för att skapa sig en framtid. Det vill Löfven sätta stopp för genom att det skapas mer möjlighete­r till jobb och utbildning på hemmaplan för den snabbt växande afrikanska befolkning­en.

– Samarbetet mellan EU och AU är gynnsamt, både i det korta perspektiv­et, för människor som far illa, men det är också betydelsef­ullt på lång sikt att känna att vi samarbetar i en global ekonomi och ser till att utveckla länder och skapa välstånd för alla, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden