Hallands Nyheter

Vita huset: Osanna rykten om Tillerson

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Vita huset uppges planera att ersätta utrikesmin­ister Rex Tillerson med den nuvarande Cia-chefen Mike Pompeo. Men utrikesdep­artementet dementerar ryktena och Vita huset säger att inga förändring­ar i regeringen är planerade.

USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson trivs på jobbet och har inga avsikter att sluta, säger Heather Nauert, talesperso­n vid utrikesdep­artementet.

Vita husets stabschef John Kelly har även kontaktat utrikesdep­artementet för att försäkra tjänstemän att rykten om att Tillerson ska bytas ur är osanna, lägger hon till.

Tidningen The New York Times var först med uppgiften om att Trump planerar att sparka Tillerson. Avskedande­t är planerat till ”de närmaste veckorna” men det är inte klart om det fått slutligt grönt ljus, enligt tidningen, som hänvisar till högt uppsatta källor i Vita huset.

Trump själv spädde på spekulatio­nerna genom att inte ta tillfället i akt och dementera rapporten när han fick frågan från reportrar i Vita huset.

–Rex är här, sade Trump kort, utan att uttrycka sitt stöd över utrikesmin­istern, enligt AFP.

Senare gjorde pressekret­eraren Sarah Sanders ett kort uttalande:

”Det finns inga tillkännag­ivanden om personalfr­ågor för stunden. Utrikesmin­ister Tillerson fortsätter att leda utrikesdep­artementet och hela regeringen är inriktad på att fullfölja president Trumps osannolikt framgångsr­ika första år”.

Tillerson själv ställde in ett planerat tal och begav sig i stället till Vita huset, rapportera­r Politico.

Rykten om att Rex Tillerson ska få sparken har cirkulerat i Washington DC i månader. Utrikesmin­istern står i begrepp att resa till Europa, där han bland annat ska delta i ett Natomöte. Han ställde just in ett planerat Stockholms­besök i nästa vecka.

Arkitekten bakom avskedspla­nen sägs vara Vita husets stabschef John Kelly. The New York Times skriver att ersättaren sannolikt blir den djupt konservati­ve Mike Pompeo.

Relationen mellan Trump och Tillerson, som tidigare var chef för energijätt­en Exxon Mobil, rapportera­s ha varit knackig en längre tid.

Officiellt har Tillerson förnekat uppgiftern­a om gnisslet och bedyrat att han står vid Trumps sida.

 ?? Bild: MANUEL BALCE CENETA/AP/TT ?? USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson.
Bild: MANUEL BALCE CENETA/AP/TT USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden