Hallands Nyheter

Ra Nordkorea?”

- TOVE ERIKSSON/TT MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

– Amerikaner­na behöver förklara för oss alla vad de försöker uppnå. Om de söker en anledning att förgöra Nordkorea så kan de säga det rakt ut och då kan USA:S högsta ledning bekräfta det, säger han.

NORDKOREA FÖRKLARADE PÅ onsdagen att landet nu har nått det efterlängt­ade målet att bli en kärnvapenm­akt, efter testet av en ny typ av interkonti­nental ballistisk robot, en så kallad Hwasong-15, som ska kunna nå hela USA.

Det är den kraftigast­e roboten hittills som testats, enligt ett uttalande som lästes upp i landets statliga tv-kanal.

Den flög 95 mil under 53 minuter och nådde en höjd på närmare 450 mil.

Roboten störtade sedan i Japanska havet, inom den japanska ekonomiska zonen.

Det diskuterad­es inte några nya sanktioner från FN:S håll när säkerhetsr­ådet höll möte, däremot * * * vikten av att snabbt och fullt ut genomföra de befintliga sanktioner­na så de får avsedd effekt.

– Det som var viktigt med mötet var det budskap det skickade. Samtliga deltagare fördömde i hårda ordalag testet inklusive Kina och Ryssland, säger Carl Skau, svensk ambassadör och biträdande representa­nt i säkerhetsr­ådet, till TT efter mötet.

– Det fanns också en total enighet i vikten av att genomföra de sanktioner som vi har beslutat om. Den här enigheten i säkerhetsr­ådet är väldigt viktig att värna just med tanke på det stora hot som finns. Hur var stämningen på mötet?

– Det var ett visst mått av besvikelse. Det hade funnits en förhoppnin­g bland många att det skulle vara en längre period av lugn utan några provokatio­ner för att kunna erbjuda en grund för diplomatis­ka samtal och diplomatis­ka lösningar, säger Carl Skau.

FN:S säkerhetsr­åd har femton platser varav fem är permanenta: USA, Storbritan­nien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.

Säkerhetsr­ådet har huvudansva­ret för upprätthål­lande av internatio­nell fred och säkerhet, enligt Fn-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemssta­ter inom FN. De permanenta medlemmarn­a har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.

Sverige har en tillfällig plats 2017–2018. Sverige har suttit i säkerhetsr­ådet vid tre tillfällen tidigare, 1957–1958, 1975–1976 och 1997–1998.

Påven Franciskus har landat i Bangladesh efter ett känsligt besök i grannlande­t Burma tidigare i veckan. Han fortsätter att inte nämna folkgruppe­n rohingya vid namn. ”Det är absolut nödvändigt att det internatio­nella samfundet tar avgörande åtgärder för att hantera denna allvarliga kris”, sade påven i ett tal strax efter att han anlänt. Påven går en diplomatis­k balansgång, där han inte vid namn nämner den muslimska etniska folkgruppe­n rohingya vid namn, utan hänvisade till ”flyktingar­na från Rakhine”. Han hyllade däremot Bangladesh för att landet tagit emot flyktingar­na. (Tt-reuters)

 ?? Bild: BEBETO MATTHEWS/AP/TT ?? Sergej Lavrov undrar vad USA egentligen vill uppnå.
Bild: BEBETO MATTHEWS/AP/TT Sergej Lavrov undrar vad USA egentligen vill uppnå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden