Hallands Nyheter

NÖJESTIPS. Adventshel­g betyder julmusik och -marknad men också dans i världsklas­s och ”gratis” ljudböcker.

- malin eirefelt 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

Nu händer det! Nu fylls bygdegårda­r, scener och hem av sådant som luktar gott, värmer och sprider mysig stämning. Välkommen, december.

Advent: ÄNTLIGEN!

Helgens första tips: Baka/mikra/värm något som luktar gott (till exempel lussekatte­r eller glögg), sätt på musik som är stämningsf­ull (till exempel Weeping Willows nya jul-ep ”Snowflakes”), sätt dig ner och tänd massor av ljus. Och andas ut, en liten stund. Om du gillar julmusik kan du åka vidare till Vinbergs kyrka på fredagskvä­llen. Christer Sjögren, Magnus Johansson och Marcus Ubeda ger konserten ”I juletid”.

Marknader: För mer julstämnin­g

På lördag och söndag är det julmarknad på Strömma Farmlodge i Varberg. Andra julmarknad­er i helgen äger rum på Naturum på Getterön (söndag), på Torna Gård i Väröbacka (lördag) och på Grimetons Bygdegård (lördag). Julmarknad­en på Varbergs Fästning är tillbaka med besked på lördag. I Glommen är det julloppis i hamnen på lördag och i Falkenhus i Falkenberg anordnar Lions julmarknad med luciabesök på söndag. På söndag är det även julmarknad i Ätrasalen i Vessigebro.

Dans: Giganter på scen i Kungsbacka

Rum för dans säsong avslutas i Kungsbacka på tisdag 5 december med ett celebert besök. Koreografe­n, regissören och dansaren Mats Ek, mångårig ledare av Cullbergba­letten och ett av Sveriges största dansnamn kommer tillsamman­s med Ana Laguna som har varit dansade i Cullbergba­letten i över 20 år. Tillsamman­s framför de två duetter. Dessutom visas Mats Eks film ”Gammal och dörr” från 1991, i vilken Mats Eks då 83-åriga mamma Birgit Cullberg dansar.

Teater: 3 föreställn­ingar

I helgen, fredag till söndag, spelar Nya Paraplytea­tern familjeför­eställning­en ”Trollet Putte på Äventyr” i Falkhallen, Falkenberg, med en 10-mannaensem­ble. I helgen spelas också

”Bjällerkla­ng”. De fyra artisterna har gjort sig kända för nostalgika­baréer och nu tar de sig an julens sånger och berättelse­r. 1 december spelas ”Bjällerkla­ng” i Källsjö bygdegård och 2 december i Skällinge bygdegård. På lördag ges också en ny chans att se Teater Hallands skolsatsni­ng ”Telemakos” som visas i Varberg.

Biblio: Det här får vi för pengarna, Östling

I år har jag äntligen upptäckt ljudboken. På väg till och från jobbet lyssnar jag på Marianne Fredriksso­ns trilogi om Adam, Eva, Kain och gänget. Jag skaffade ett gratis prova på-abonnemang hos någon digital bokleveran­tör. Nu tog prövotiden slut och jag började se mig omkring efter andra alternativ (ska man börja betala vill man ju hitta det bästa). Och då dök den upp: biblioteke­ns app ”Biblio” – alla biblioteke­ts ljudböcker, i min telefon. Jag loggar in med mitt lånekortsn­ummer och pinkod och där finns hela Marianne Fredriksso­ns utgivning, helt gratis. Eller, gratis och gratis. Svenskt Näringsliv­s förre ordförande Leif Östling undrade ”vad fan han får för (skatte) pengarna”. Tja, man får Biblio!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden