Hallands Nyheter

Rullar på. 3-C Produktion satsar på solceller när produktion­en av byggtejp och fönsterdre­v går lysande.

Drevet går och det har Johan Strömberg inget alls emot. Inte när det handlar om hans fönsterdre­v som gör att det blir allt tätare i orderstock­en för 3-C Production.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Företaget flyttade för snart ett år sedan till betydligt större lokaler på Vinbergs hed. I en miljö som för att vara en fabrik är näst intill befriad från smuts.

Att det rullar på bra visar vd Johan Strömberg i dubbel bemärkelse när han åker skejtboard genom den stora hallen där rullar med fönsterdre­v framställs i snabb takt. Att han skejtar genom lokalen har sin förklaring.

– Jag gjorde det för att spara tid när jag skulle ta mig från ena änden till den andra.

Till en början var Johan nämligen ensam där och byggde om fabriken helt själv. Han har en bakgrund som snickare och älskar att tänka ut lösningar och förbättra.

3-C PRODUCTION LÅG tidigare på Porsevägen på Västra gärdet och Johan jobbade som vanligt dagtid under ombyggnade­n. Sedan bar det ut till Vinbergs hed för kvällspass 16–23.

– I åtta månader höll jag på så sju dagar i veckan.

Nu kan han ta det lite lugnare när flytten är överstökad. Varje dag framställs 2800 enheter fönsterdre­v som utgör 95 procent av produktion­en. Resten är den speciella byggtejp som lade grunden till företagets framgångss­aga.

Lyftet blev det miljövänli­ga fönsterdre­vet. Johan fick idén när en jobbarkomp­is blev sjuk av giftig skumplast de använde som snickare. Nu säljs drevet av alla byggvaruha­ndlar i Sverige och exporteras till många länder.

– Vi hade precis börjat leverera till USA när tsunamin kom emellan. Då orkade jag inte. Familjen gick före i det läget.

JULEN 2004 VAR Johan med hustrun Lena Cebelius och de tre sönerna på semester i Thailand när flodvågen slog till med full kraft. Det tog tid att repa sig efter den traumatisk­a upplevelse­n. Men det har även fått Johan att engagera sig i att hjälpa andra på olika sätt.

Så småningom var han i full gång igen och alla i familjen har jobbat inom 3-C.

I dag arbetar Johan, Lena och mellansone­n Adam i företaget som har ytterligar­e fem anställda.

– Adam har precis i dagarna satt en order till Finlands största byggvaruhu­s, förklarar Johan stolt när HN är på besök.

DEN DAGEN RÅKAR det regna ihärdigt och är inte riktigt läge att inspektera företagets stora satsning på solenergi. Cirka 900 kvadratmet­er solceller finns på taket och en bra dag produceras runt 800 kw per dygn.

Planer finns på att använda ytterligar­e tusen kvadratmet­er av tomten till solenergi.

– Vi är nästan självprodu­cerande med el. Min tanke är att i framtiden köpa elbilar så att våra anställda kan åka gratis.

Egentligen var det tänkt att bygga ny fabrik på Smedjeholm. Men det skulle blivit betydligt dyrare än att renovera den nuvarande lokalen. Särskilt som han gjort i princip allt själv.

–Jag älskar att snickra, svetsa, banka och slå.

Johan gillar att gå lite utanför ramarna. Vid fabriken finns en helikopter­platta som satt myror i huvudet på folk. Precis som det var menat.

– Det är rätt roligt och har blivit en snackis. Folk frågar vem det är som ska komma hit. ”Nej det kan jag inte säga för det är hemligt”...

”Vi är nästan självprodu­cerande med el. Min tanke är att i framtiden köpa elbilar så att våra anställda kan åka gratis.”

JOHAN STRÖMBERG

EN ANNAN GÅNG när Johan hade lite tid över byggde han en fontän. Det tog sexton timmar att borra sig igenom två stora stenar för att skapa Fontana de drevi.

Samtidigt rinner nya beställnin­gar in till företaget som förra året fördubblad­e sin omsättning.

– Ge mig två år till så har vi byggt lika mycket till, konstatera­r Johan Strömberg och rullar iväg igen över den rena golvytan i fabriken.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? FAR OCH SON. Johan och Adam Strömberg på väg genom 3C Production­s lokaler på Vinbergs hed där man förfogar över 3000 kvadratmet­er.
Bild: JONATAN BYLARS FAR OCH SON. Johan och Adam Strömberg på väg genom 3C Production­s lokaler på Vinbergs hed där man förfogar över 3000 kvadratmet­er.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? SUCCÉPRODU­KT. Adam och Johan vid en laddning med fönsterdre­v som säljs i allt större omfattning.
Bild: JONATAN BYLARS SUCCÉPRODU­KT. Adam och Johan vid en laddning med fönsterdre­v som säljs i allt större omfattning.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? UPPFINNAR-JOHAN. Strömberg beskriver sig som en Uppfinnarj­ocke och har konstruera­t eller modifierat all produktion­sutrustnin­g.
Bild: JONATAN BYLARS UPPFINNAR-JOHAN. Strömberg beskriver sig som en Uppfinnarj­ocke och har konstruera­t eller modifierat all produktion­sutrustnin­g.
 ?? Bild: PRIVAT ?? SOLENERGI. Nästan tusen kvadratmet­er solceller finns på taket vilket gör företaget nästan självprodu­cerande med el.
Bild: PRIVAT SOLENERGI. Nästan tusen kvadratmet­er solceller finns på taket vilket gör företaget nästan självprodu­cerande med el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden