Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Trögrörlig­het och lågt byggande är också en följd av att Sverige klamrar fast vid en föråldrad hyresmodel­l. Allt detta kunde ha åtgärdats när partierna förra året hade samtal om bostadsmar­knaden. Förhandlin­garna misslyckad­es. De borde repa mod och försöka igen.

Dagens Nyheter (ob lib)

* Den borgerliga regeringen avskaffade fastighets­skatten och höjde reavinstsk­atten. Och trots flera år med minusränta ligger ränteavdra­get orört av Magdalena Andersson. Amortering­skravet var den enda dådkraft våra förtroende­valda klarade att visa.

Aftonblade­t (ob S)

* Grundprobl­emet kvarstår, om det inte finns bostäder för inflyttand­e högutbilda­de unga i de växande städerna mattas tillväxten av. Marknadspr­issatta hyresrätte­r är en del av lösningen.

Dagens Industri (opol)

* Den svenska modulen på bostadsmar­knaden är inte och kan inte vara ett hemma för lång tid framåt. Den som placeras där ska längta – och sträva – efter att flytta till något bättre. Det kan tyckas krasst och de sociala riskerna får inte blundas för. Likväl är det ett rimligt svar på en svår situation.

Södermanla­nds Nyheter (C)

* Men en korrigerin­g av bostadspri­serna är nödvändig, och hushållens skulder kan inte fortsätta öka i världens (tillsamman­s med Nya Zeeland) mest skuldsatta land. Metoden med enbart skärpta amortering­skrav är dock fel och slår snett. Bättre vore att komma överens om en ny fastighets­beskattnin­g och en nedtrappni­ng av ränteavdra­gen.

Uppsala Nya Tidning (lib)

* Regeringsb­eslutet är därför inte så märkligt. En fungerande liberal marknadsek­onomi behöver skyddas mot destabilis­erande låne- och spekulatio­nsbubblor på tillgångsm­arknader.

Eskilstuna-kuriren (lib)

* Arkitekter­na i Sverige behöver inte vända tvärt och de behöver inte ersätta all modernism med arkitektur i klassisk stil. Men det skulle inte skada om man gav gräsrötter­na vad de efterfråga­r, åtminstone ibland.

Göteborgs-posten (lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden