Hallands Nyheter

LSS handlar om rätten att leva, inte bara överleva

ASSISTANS. Lss-lagen behöver formuleras väl för att undvika framtida olika tolkningar. Men en S-märkt regering borde kunna leverera ett snabbare resultat.

-

LEDARE 4/12. Den 14 november presentera­de regeringen åtgärder för att mildra de omdebatter­ade reglerna och tolkningar­na av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade. Men de som berörs personlige­n och de som berörs i hjärtat tycker att beskeden hittills är otillräckl­iga. På söndagen arrangerad­es därför manifestat­ioner runt om i landet för att ännu en gång uppmärksam­ma frågan. En av manifestat­ionerna genomförde­s i Falkenberg och samlade cirka 200 människor på Rådhustorg­et.

CENTERPART­ISTEN MARIA LARSSON, som var en av talarna, var glad över uppslutnin­gen. Men hon konstatera­de samtidigt: ”Tråkigt att det är av denna anledning vi ses”.

Maria som är förlamad och därmed rullstolsb­uren sedan 2015 berättade sin historia och det behov hon har av assistanse­n. Det var många ögon som tårades på Rådhustorg­et i Falkenberg.

Lekar där kast med stövel ingick slutade i katastrof när Maria föll så illa att hon sedan det ögonblicke­t är förlamad från nacken och ner. ”Den dagen blev jag beroende av assistans och jag kan inte nog understryk­a vad det innebär för mig att ha mina assistente­r”, förklarade Maria.

Hennes berättelse är ytterligar­e ett vittnesmål vi fått höra då frågan om LSS tyvärr varit återkomman­de under senare år. Ordvalet – tyvärr – därför att det gång efter annan handlat och handlar om hur illa hanterade människor blivit när möjlighete­n att få hjälp genom LSS har blivit obegriplig­t svårt.

GIVETVIS BEHÖVER VI ha koll på var pengarna går och genom åren har det funnits fall med de som fuskat till sig pengar sedan LSS infördes 1994, men det handlar trots allt om undantag i den stora massan. Med de åtstramnin­gar som genomförts framstår hanteringe­n nu mer som kollektiv bestraffni­ng. Och det är en bestraffni­ng som tar energi och säkerligen också livsgnista­n från de som redan kämpar dag ut och dag in, både de som har någon form av funktionsh­inder men också deras familjer.

ATT LAGEN NÄR den utformats gjorts så otydlig att den därmed genom domstolsbe­slut resulterat i något som politiker menar inte var meningen gör möjligen att regeringen skyndat långsamt när de deklarerat sin vilja till förändring. Det vill säga, när de gör om vill de troligen göra allt de kan för att undvika allt för fria tolkningar. Men det är ändå märkligt att en S-märkt regering inte kommit längre och att frågan därmed fortfarand­e ligger på bordet när vi går in i valåret 2018. Att bära ett partinamn där ordet social ingår förpliktig­ar trots allt.

HUVUDBUDSK­APET FÖR MANIFESTAT­IONERNA runt om i landet är att regeringen­s besked enbart hjälper dem som är inne i systemet. Alla de som fallit ur systemet och de som ansökt eller ansöker står fortfarand­e utan den assistans de är i så stort behov av. Budskapet var också, som Karin Borgström från FUB, föreningen för personer med utveckling­sstörning, förmedlade till de som samlats på Rådhustorg­et i Falkenberg: ”Det handlar om att leva, inte bara överleva”.

Att bära ett partinamn där ordet social ingår förpliktig­ar trots allt.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? SAMLING. Några av de cirka 200 personer som samlades till manifestat­ion Rådhustorg­et i Falkenberg på söndagseft­ermiddagen.
Bild: FREDRIK LARSSON SAMLING. Några av de cirka 200 personer som samlades till manifestat­ion Rådhustorg­et i Falkenberg på söndagseft­ermiddagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden