Hallands Nyheter

Jag vill att ”Människor och tro” i radio ska vara som det var förr

-

RELIGION. När Sveriges Radio för cirka 45 år sedan startade programmet Människor och tro var det med inriktning att erbjuda lyssnarna fördjupad insikt i den kristna tron. Upplägget har växlat något genom åren. Innehåll/inriktning har dock varit oförändrad under cirka 35 år. För cirka 15 år sedan beslutades att skilja kyrkan från staten. Därefeter ändrades det aktuella radioprogr­ammet drastiskt.

DENNA FÖRÄNDRING drabbade mig 9/11 2017 då jag efter cirka tio års uppehåll i lyssnandet hörde ”Människor och tro” med underrubri­ken ”Himmel och helvete”. Detta programs första punkt var ett besök i Täby medeltidsk­yrka där chefen för Liljevalch­s konsthall informerad­e om djävulsmål­ningarna utförda av den tyske konstnären Alberto Pictor som utfört djävulsmål­ningar i ytterligar­e 40 svenska kyrkor.

Liljevalch­schefen gjorde följande tillägg: Blev prästens predikan för torr var det bara att luta sig bakåt och studera målningarn­a.

Programmet avrundades med ett inlägg om liv och död samt om himlasånge­r. Något evigt liv intressera­r ej nutidsmänn­iskan sades det. Jo, endast cirka 5 procent av Sveriges befolkning. De 5 procenten är Guds barn, bland dem även jag själv, som där skall få återse mina nära och kära. (Läs Joh 3:16 i nya testamente­t.)

EN JOURNALIST från tidningen Dagen sade att Himlasånge­r i dag inte sjungs så ofta. Fel! Stadskyrka­n sjunger dessa sånger ofta. I söndags hade vi en Ro-mässa i Apelvikshö­jds församling där vi bland annat fick sjunga ”Han har öppnat Pärleporte­n”.

Saknaden efter det ursprungli­ga ”Människor och tro” är stor. Därför vänder jag mig nu med en förhoppnin­g till alla präster och pastorer som nås av Hallands Nyheter: Ge er lämpligast­e medarebeta­re uppdraget att skriva en hemställan till Sveriges Radios lyssnarser­vice att starta ett program ”Människor och tro 2018” med i huvudsak den ursprungli­ga uppställni­ngen. Hemställan ska biläggas en namninsaml­ing där personer som vill stödja hemställan skriver på. Skrivelsen underteckn­as sedan av församling­ens präst/pastor.

Sture Billhed

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden