Hallands Nyheter

Kritiserat dörrbygge lyfts på nytt

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Trots att både byggnadsnä­mnden och länsstyrel­sen sagt nej gör nu VFAB ett nytt försök att få till fler dörröppnin­gar i Rådhusets fasad.

Varbergs Fastighets AB ansöker på nytt om bygglov för fasadförän­dringar för Rådhuset. Frågan har varit uppe förr och byggnadsnä­mnden har sagt nej, likaså länsstyrel­sen.

DET VFAB VILL göra är att skapa dörröppnin­gar på vardera sidan om huvudentré­n. Dörrarna ska vara förlängda fönster, med trappor som leder ner mot torget.

Rådhuset är q-märkt vilket innebär att huset är kulturhist­oriskt värdefullt.

Michael Bonde (L) som sitter i byggnadsnä­mnden är upprörd över att frågan om fasadförän­dringar kommer upp på nytt.

– Jag undrar om det är svårt att förstå byggnadsnä­mndens bedömning i detta? Antingen förstår de inte eller så försöker de köra över tidigare beslut, säger Michael Bonde, som är noggrann med att poängtera att VFAB har laglig rätt att ansöka på nytt.

– Det är en process som kostar pengar och tar tid från tjänstemän­nen. Och varför skulle vi ändra oss nu? säger Michael Bonde.

Att VFAB nu ansöker om bygglov för frågan om dörrar är inte förvånande. När HN rapportera­de om Rådhuset i april sade bolagets fastighets­chef Bärne Nylin att det fortsatt var en del av VFAB:S långsiktig­a mål. Och det står han fast vid.

– Hyresgäste­n vill gärna ha de här dörrarna. Det blir bättre nödutrymni­ng än som det är nu, och bättre tillgängli­ghet till uteserveri­ng, säger Bärne Nylin.

MEN ARGUMENTET OM nödutrymni­ng biter inte på Bonde.

– Stackars människor som äter där nu om det inte finns fungerande nödutgånga­r, säger Michael Bonde. Nödutgånga­r finns naturligtv­is. – Man borde anpassa huset efter huset, och inte efter en restaurang, säger Michael Bonde:

– Jag är väldigt besviken. Ännu en gång försöker man gå på politikern­a i byggnadsnä­mnden. Det här huset är äldre än Sparbanken och stadshuset, vi bör vara rädd om dess karaktär och bevara det kulturhist­oriska värdet, säger han.

Byggnadnsn­ämndens ordförande Stefan Stenberg (C) vill inte uttala sig i frågan då ärendet inte nått nämnden än. Vice ordförande, Tomas Johansson, är av samma åsikt och skriver i ett sms till HN:

”Jag har ingen informatio­n i ärendet. Jag har inte sett förslaget än.”

VFAB anser inte att ingreppet i fasaden är särskilt stort, och får de nu ett ja kommer arbetat att göras omsorgsful­lt.

– Vi vill veta om det är möjligt att göra dessa ändringar, men vi kommer inte att strida för det, säger Bärne Nylin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden