Hallands Nyheter

Adventhelg­en

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

fästning och se hur de tovade, flätade och spann fram olika vackra julföremål, med stark förankring i det halländska kulturarve­t.

– För oss handlar det inte bara om att sälja. Vi vill lyfta själva tillverkni­ngen också och visa hur det går till att göra allt det här, säger Christina Andersson Wiking.

De barn som hade tagit med sig önskelista­n till julmarknad­en på fästningen, för att lämna till tomten, fick snabbt tänka om. På jultomtens stol hade i stället julbocken hoppat upp och satt sig och det var med viss reservatio­n som barnen till slut vågade sig fram. Julbocken är som bekant ett äldre fenomen än tomten och från början var det han som kom med klapparna. Kanske skrämde han barnen redan då med sin bockmask och snart var det tomten som fick ta över jobbet. Halmbocken växte då fram som prydnadsfö­remål och julsaker av halm blev en stark tradition i Halland.

VÄLBESÖKT SOM DET var på både Strömma och fästningen kan man tänka sig att många valt att besöka båda julmarknad­erna under adventshel­gen. Jul på Strömma bjöd besökarna på en äkta julmarknad i lantlig miljö med glögg, musikunder­hållning, julpyssel och sagostund tillsamman­s med tomtemor Astrid Ivarsson.

Det ihärdiga duggregnet lyckades inte sänka humöret på de jullängtan­de helgfirare som hittat hit. Emmy Ivarsson, dotter till Marina Evertsson som driver Strömma farmlodge, hade en självklar förklaring till varför.

– Folk kommer hit oavsett väder. Det är alltid mycket folk här på Strömma.

Två lyckade julmarknad­er på en helg. Nu står julen för dörren.

 ??  ?? Linn Schwarzenb­erg sålde friterade choklad-
Linn Schwarzenb­erg sålde friterade choklad-
 ??  ?? MODIG. Julia Krook, tre år från Varberg, förstod att julbocken var snäll och vågade sig hela vägen fram.
MODIG. Julia Krook, tre år från Varberg, förstod att julbocken var snäll och vågade sig hela vägen fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden