Hallands Nyheter

Flera larm om brott mot äldre i helgen

- ERIKA ARNADOTTIR JONNA NILSSON

Polisen varnar äldre: ”Öppna inte dörren för okända”. I helgen har det varit flera åldringsbr­ott i Västsverig­e, bland annat ett i Varberg och ett i Falkenberg.

Vid 11-tiden på lördagen ringde två kvinnor på hemma hos en kvinna i 70-årsåldern bosatt i centrala Varberg.

Kvinnorna ska ha bett om papper och vatten, och lyckades tränga sig in i lägenheten. Den ena kvinnan följde med Varbergsbo­n in i köket medan den andra försvann in i sovrummet.

När lägenhetsi­nnehavaren upptäckte detta blev hon arg och lyckades kasta ut kvinnorna.

– Hon var väldigt rådig och tog tag i situatione­n, säger Stefan Gustafsson, polisens pressansva­rige för region Väst. Han fortsätter: – Släpp inte in någon okänd och ring hellre polisen en gång för mycket än en gång för lite.

”Ring hellre polisen en gång för mycket än en gång för lite.”

STEFAN GUSTAFSSON

polisens pressansva­rige för region Väst

Det är oklart om de misstänkta tjuvarna fick med sig något från Varbergsbo­n.

De misstänkta kvinnorna ska vara mörkhåriga och enligt uppgifter till polisen talade de tyska. De uppges vara välklädda i beige kläder.

Vid klockan kvart över två på lördagen larmade hemtjänste­n i Falkenberg polisen sedan en kvinna i 90-årsåldern berättat att två kvinnor ”kommit på besök” och sökt igenom lägenheten.

– Det är svårt att få någon klarhet i exakt hur det gick till, kvinnan är gammal och dessutom svårt chockad av händelsen, säger Gustafsson, som nu uppmanar anhöriga att ringa runt till sina äldre i regionen.

– Vi måste tillsamman­s varna våra äldre om vad som händer. De ska inte öppna dörren om någon okänd knackar på.

Stefan Gustafsson är rädd för att det har inträffat många fler brott i regionen.

– De här jobbar i grupp och brukar röra sig över ett område. De flyttar sig väldigt snabbt.

– Den här offerkateg­orin har många gånger svårt att redogöra för vad som har hänt, och de är inte alltid medvetna om att de har utsatts för ett brott. Man är väldigt duktig på att välja de som inte kan göra motstånd.

Polisen vädjar också till allmänhete­n om hjälp. Har någon sett något bör man kontakta polisen.

– De här människorn­a rör sig väldigt fort mellan områden, de behöver fordon att transporte­ra sig i. Ofta står någon utanför och väntar medan brottet begås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden