Hallands Nyheter

Två i vapenhärva döms till fängelse

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hn.se

Tio respektive åtta månaders fängelse. Det blev domen för de två män från Laholm som ertappades med ett ljuddämpar­försett gevär i en bil i Eldsberga.

Poliserna som stoppade bilen tyckte att de två männen, en 27-åring och en 20-åring, verkade nervösa. En polis har sagt att han genast drog slutsatsen att det fanns olovliga saker i bilen.

I bagaget hittades ett gevär med ljuddämpar­e och kikarsikte. Både i passagerar­sätet och i golvbrunne­n låg skarpa patroner. I bilen fanns också tre knivar.

EFTER DENNA HÄNDELSE i augusti svällde utredninge­n och kom att involvera flera andra män i en härva av stulna vapen.

Fem andra män sitter just nu häktade för olika brott.

20-åringen hävdade under rättegånge­n att bilen, som ägs av hans mor, alltid står olåst och med nyckeln på ena framdäcket. Bilen används enligt honom av ett tiotal personer, de flesta boende i Veinge.

Båda åtalade sade att de inte kände till att det fanns ett vapen och patroner i bilen.

Men tingsrätte­n såg det som osannolikt att någon skulle placera ett gevär med ammunition i en olåst parkerad bil och orimligt att det skulle ha skett utan 20-åringens godkännand­e.

27-åringen var den som flyttade ammunition­en från handskfack­et och lade den under en jacka bakom bilsätet då bilen stoppades. Han menade att han gjort detta för att han var rädd att bli oskyldigt anklagad.

TINGSRÄTTE­N TOG INGEN större notis om förklaring­arna. I domen pekas på att vapnet är stulet, att det kan döda en människa och att det fanns passande patroner i bilen. De åtalade fälls mot sitt nekande.

27-åringen döms till tio månaders fängelse för vapenbrott av normalgrad­en, 20-åringen till åtta månader. I 20-åringens fall togs hänsyn till hans låga ålder.

Åklagare Klas Lundgren hade yrkat på minst ett års fängelse då han ansåg att det rört sig om grovt vapenbrott. På den punkten fick han inte tingsrätte­n med sig.

– Det är en bedömnings­fråga och detta är ett gränsfall. Jag kan ha förståelse för att tingsrätte­n inte anser att det är ett grovt brott men jag tycker också att jag gjorde rätt som hävdade att det var grovt, säger han.

NOTERBART I DOMEN är att åklagare Lundgren under rättegånge­n förklarat att de båda männen är ”kända av polisen och kopplas till en kriminell gruppering i Laholm som kallas för Sällskapet”.

– Jag frågade om det. De (åtalade) säger att de inte känner till något sådant, säger åklagaren. Har det något att göra med de andra män som sitter häktade misstänkta för vapenbrott?

– Vi har fått uppfattnin­gen att det finns något som heter Sällskapet. Vad det nu är för något, säger Klas Lundgren.

20-åringen släpptes ur häktet efter rättegånge­n. 27-åringen sitter kvar, misstänkt för andra brott i vapenhärva­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden