Hallands Nyheter

D mest vatten

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

* Under 2015 användes nästan 2,5 miljarder kubikmeter sötvatten i Sverige. Industrin använder därtill cirka 640 miljoner liter havsvatten.

* Hushållen står för totalt 23 procent av förbruknin­gen, industrin för 61 procent och jordbruken för 3. Återståend­e 13 procent används i exempelvis offentliga verksamhet­er och byggen.

* Merparten av vattnet, cirka 80 procent, kommer från ytvatten, det vill säga sjöar och vattendrag. Grundvattn­et står bara för drygt 13 procent, sett till hela riket. Den kommunala vattenförs­örjningen i Halmstad och Laholm kommer däremot till stor del från grundvatte­n. Till följd av låga grundvatte­nnivåer utfärdade Laholmsbuk­tens va i år bevattning­sförbud mellan april och november.

* I ett europeiskt perspektiv använder Sverige ovanligt lite av sina vattenresu­rser, cirka en procent. Om ett land använder mer än 20 procent av sina vattentill­gångar räknas det som vattenbris­t. Så är det exempelvis i Italien, Spanien och Belgien.

När det gäller förbruknin­gen av kommunalt vatten har Laholmsbuk­tens va, LBVA, inte uppmätt någon större ökning i södra Halland.

– Den totala förbruknin­gen har ökat något, men det är ju logiskt med tanke på att befolkning­en ökat. För Halmstads del kan vi se en minskning av förbruknin­g per person och dygn, säger Mattias Leijon, förvaltnin­gschef på LBVA.

MELLAN 2010 OCH 2015 ökade antalet anslutna till det kommunala vattenledn­ingsnätet i Halmstad med 6,6 procent, medan mängden använt vatten ökade med blygsamma 0,4 procent.

 ?? Bild: LAILA EKSTEDT ARKIV ?? mindre vatten i Sverige. I Halland använde dock hushållen tolv procent mer vatten 2015 än 2010.
Bild: LAILA EKSTEDT ARKIV mindre vatten i Sverige. I Halland använde dock hushållen tolv procent mer vatten 2015 än 2010.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden