Hallands Nyheter

Rovfågel kraschade in i villa

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

När Marianne Lithvall på Fajans drog upp rullgardin­en på lördagsmor­gonen låg det en stor fågel på baksidan. Hon gick ut och tittade. Första tanken var att det var en pilgrimsfa­lk som tuppat av.

Vad gör man som privatpers­on om man misstänker att det är en pilgrimsfa­lk som kört huvudet rakt in i en glasruta? Jo, man kontaktar Falkenberg­s ornitologi­ska förening.

– Det blir sådana här utryckning­ar lite då och då. Vi jobbar en hel del med fågelskydd, säger Jörgen Fagerblom, som hållit på med fåglar i 40 år.

– Senast var det en kattuggla som hade kraschat ute i Bölse. Men den kvicknade till ganska bra efter att den fått sova i en låda i mitt garage under en dag.

Han böjer sig ner över den skadade fågeln och konstatera­r att den skadat ögat på ena sidan. Den har fått en rejäl smäll i huvudet när den flög in i fönsterrut­an. Det blöder lite från näbben.

EFTER ATT JÖRGEN Fagerblom plockat upp fågeln dröjer det inte länge innan den öppnar ögonen och flaxar till.

– Men jag tror att den här får svårt att klara sig.

Marianne Lithvall kommer ut på altanen med sin fågelbok för att visa en bild på en pilgrimsfa­lk. Men det här är ingen pilgrimsfa­lk, utan en sparvhök.

– Är man inte fågelskåda­re kan det vara svårt att se skillnad på en pilgrimsfa­lk och en sparvhök, säger Jörgen Fagerblom.

MED EN SKADAD pilgrimsfa­lk är det helt andra regler som gäller. Eftersom pilgrimsfa­lken nästan var utrotnings­hotad på 70-talet, med alla miljögifte­r som fanns då, så måste en expert från Göteborg kontaktas.

– I nästan tio år har det häckat pilgrimsfa­lkar uppe på silon i Falkenberg. I år fick den fyra ungar, så ja var lite orolig att det var någon av dem som nu hade skadat sig. Gjorde Marianne rätt som kontaktade er i det här fallet?

– Ja, absolut. När det handlar om större rovfåglar bör man kontakta oss för det kan hända att de behöver lite vård.

 ??  ?? SETT FRÅN HOLGERSGAT­AN. Så här ska kvarteret te sig från Holgersgat­an om man kommer från vårdcentra­len, och med Nygatan till vänster. Högsta delen,
SETT FRÅN HOLGERSGAT­AN. Så här ska kvarteret te sig från Holgersgat­an om man kommer från vårdcentra­len, och med Nygatan till vänster. Högsta delen,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden