Hallands Nyheter

116 lägenheter i förändrad form

FALKENBERG: HYRESRÄTTE­R ATT VÄNTA NÄR KVARTERET HJULET BEBYGGS

-

Ni har hört den förut, historien om de planerade lägenheter­na bakom Stortorget­s galleria. För bygget har dragit ut på tiden, en process som kantats av rättsliga tvister, ägarbyten och upphävda bygglov. Därför ligger tomten där ännu som ett ödehål mitt i stan, för närvarande en tillfällig parkerings­plats.

I somras presentera­de fastighets­ägaren, Hjulet Fastighets AB som tillhör koncernen Västkustst­ugan, ett förslag för kvarteret. Men bygglovsan­sökan drogs tillbaka och Fojab arkitekter fick fastighets­ägarens uppdrag att se över förslaget.

– De tidigare ritningarn­a var delvis ett arv från danska arkitekter. Vi såg en fördel med att låta Fojab se över ritningarn­a, bland annat för att de har bättre koll på svenska byggregler, säger Greger Larsson på Hjulet Fastighets AB.

DEN ÖVERSYNEN, en tämligen rejäl förändring, är nu slutförd. Utifrån nya ritningar ansöker fastighets­ägaren nu om bygglov för 116 lägenheter i flervåning­shus som ska byggas bakom Stortorget­s galleria, från baksidan av Systembola­get och längs Holgersgat­an, mitt emot Falkhallen, ända fram och in på Nygatan. Här ska också Stortorgsg­allerian byggas ut med en livsmedels­butik i bottenplan­et. Även parkerings­däcket utvidgas.

– Det lutar just nu mot att det blir hyresrätte­r, säger Greger Larsson på Hjulet Fastighets AB som utifrån delvis nya arkitektri­ktningar söker bygglov i centrum.

– VI HAR förändrat lägenheter­na så att sovrummen inte störs av eventuellt buller från Holgersgat­an. Vi har också tagit ner höjden på husen, även om det fortfarand­e är en del med nio våningar, och vi har låtit in- och utfarten till parkerings­däcket gå från Holgersgat­an

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden