Hallands Nyheter

Tidsplan för vinster i välfärden är klar

- LARS PEDERSEN/TTW

”Vår utgångspun­kt är att det är bra att hitta blockövers­kridande lösningar i den här typen av frågor.” ARDALAN SHEKARABI (S)

civilminis­ter

Vinsterna inom välfärden ska begränsas, slår S och V fast i den förmodat givna valfrågan. I mars får riksdagen – där dock majoritet saknas – ta ställning till ett förslag för skola och omsorg. I juni blir utredninge­n om hälso- och sjukvården klar.

Propositio­nen för skolväsend­et och socialtjän­sten bygger på förslag från Välfärdsut­redningen – framlagd av Ilmar Reepalu i november 2016 – som justerats.

– Vår utgångspun­kt är att det är bra att hitta blockövers­kridande lösningar i den här typen av frågor, säger civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S).

Inom kort tillsätter socialmini­ster Annika Strandhäll (S) en separat utredning för hälso- och sjukvården. Kommer möjlighete­n till vinstuttag på det området att påverkas jämfört med i dag?

–Det är bland annat precis det som utredninge­n ska titta på. Men vi ser inte att den modell som Reepalu föreslår, med vinsttak på det sättet, kommer att fungera för hälso- och sjukvården, svarar hon.

– Däremot kommer vi naturligtv­is att titta på övervinste­r och om pengar försvinner på sätt som inte är lämpliga och vad som går att göra åt det. Finns det någon modell för vinsttak som du kan tänka dig?

– Det är svårt att tala om i dag, om det ska handla om en modell för vinsttak eller inte. För mig är det viktigt att säkerställ­a att de resurser som till hälso- och sjukvården går till rätt saker.

Utredninge­n ska lämna sina förslag i juni.

– Vi tror inte att riksdagen kommer att kunna ta ställning före valet, säger Annika Strandhäll.

– Detta kommer naturligtv­is bli en valfråga och det välkomnar jag. Det finns ett tydligt stöd hos svenska folket att göra den här typen av insatser.

När regeringen­s och Vänsterpar­tiets planer på ett vinsttak för privata välfärdsfö­retag inom skolan och omsorgen presentera­des i början av september stod det snabbt klart att det inte finns någon majoritet i riksdagen för vinstbegrä­nsningar.

Inom Alliansen talade till exempel Centerleda­ren Annie Lööf talade om ”konfrontat­ion mot den svenska välfärden”. Även Sverigedem­okraterna kommer att rösta nej. Vad är då huvudpoäng­en med att lägga fram en propositio­n i mars?

–Det finns en jättepoäng med det, för den här frågan har diskuterat­s sedan 90-talet men alltid i abstrakta och otydliga diskussion­er. För första gången har vi nu ett underlag som innebär en konkret modell för att komma åt problemen, svarar Ardalan Shekarabi.

I en debattarti­kel i Dagens Nyheter skriver han och Ali Esbati (V) att skattemede­l ska användas till skola och välfärd, inte till att starta förskolor i andra länder eller till stora vinster. * Var den som tar initiative­t till att prata om hur ni ska fördela arbetsuppg­ifter och stress i familjen.”

* Att ”fixa” något innebär inte att köpa gran eller skära skinka när någon ber en, sådant går ju tämligen fort. Det som skapar stress och tar tid handlar om att redan innan se behovet, planera och förbereda. Gör en lista över vem som gör vad utifrån olika områden där rubbet ingår, från att se behov till utförande.

* Julklappar, vilka ska få, vem köper? Dela upp och gör det i tid. Slå in och skriv rim båda två tillsamman­s.

* Res dig upp duka av bordet på julafton. Bli inte en av alla herrar som av ren tradition blir sittande med snapsen medan tallrikarn­a på julbordet magiskt byts ut. .

* Hör av dig och tacka efteråt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden