Hallands Nyheter

Tändigt återvänt

- BIRGITTA TINGDAL redaktione­n@hn.se

lilla halländska byn där hon bodde som barn.

– Pappa jobbade på fabrik och vi bodde i fabrikens arbetarbos­täder. Alla grannar hade det likadant som vi.

Redan följande år kom Hermina och Birger på besök.

– De hade säkert inte varit långt utanför Frillesås tidigare och nu åkte de ända till Finland. Året därpå kom också en av mina svenska systrar på besök. Birger och Hermina hoppades nog att jag skulle flytta med dem hem igen. Så blev det inte men jag besökte dem under flera somrar så kontakten bestod.

KÄNSLAN FÖR SVERIGE bestod också. När Linnea tagit realexamen beslöt hon sig för att flytta tillbaka till Frillesås.

* Bakgrund: Kom till Sverige som krigsbarn 1942. * Kuriosa: Har bestigit Kilimanjar­o. Badar i havet långt fram på hösten.

I Sverige utbildade hon sig till sjuksköter­ska och blev distriktss­köterska i Frillesås. När hon var omkring 30 ville hon se mer av världen och fick jobb för Sida i Zambia.

– Jag minns den afrikanska livsglädje­n och det positiva med att leva enkelt. Jag minns också alla människor från hjälporgan­isationer från hela världen. Det var mycket positiva år.

I Zambia träffade hon blivande maken Roger från USA och så småningom hamnade familjen, nu med barnen Thor och Tanya, i USA där Linnea kom att bo i nästan 25 år.

EFTER PENSIONEN VÄXTE längtan till Frillesås och Sverige. Under alla år hade hon och familjen regelbunde­t besökt både Sverige och Finland.

– Men det kändes att det var Sverige som var tryggheten, det var här jag ville bo. Ändå drar Finland. – Jag pratar med min bror i Finland varje vecka. Där finns ursprunget och den natur som jag känner mig mest hemma med. Jag tycker nog att björkstamm­arna är lite vitare än i Sverige, även om det kanske är inbillning. Jag tycker om kargheten, den som skapar det finska kynnet med sin sisu och förmågan att aldrig ge upp. I Sverige finns tryggheten som jag tycker mycket om – men kanske kan tryggheten också innebära ibland att Sverige har svårare att klara av förändring­ar som utmanar tryggheten.

”Där finns ursprunget och den natur som jag känner mig mest hemma med”

NÄR NATIONALDA­GEN NU närmar sig åker Linnea med en yngre släkting till Helsingfor­s.

– Vi ska fira och ha riktigt roligt. Det ska bli roligt att visa min unga vän mitt Finland.

1987, fick västtysken Mathias Rust avslag på sin nådeansöka­n av sovjetisk domstol. 19-årige Rust hade tidigare samma år dömts till fyra års straffarbe­te i Sibirien för att ha landat med ett sportplan på Röda torget i Moskva. Händelsen skadade allvarligt den sovjetiska militärens anseende och ledde till att både försvarsmi­nistern och chefen för luftförsva­ret fick avgå. *

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ??
Bild: ANDERS HOFGREN
 ??  ??
 ??  ?? För 30 år sedan,
För 30 år sedan,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden