Hallands Nyheter

Smart duo ska förutspå konstprise­r

- ERIKA JOSEFSSON/TT

I åratal har Goldin + Senneby korsat sin konst med ekonomiska strategier. I Göteborg vill de anställa en person för att göra – ingenting. På galleriet CF Hill används artificiel­l intelligen­s för att förutspå konstmarkn­aden.

Med hjälp av både magiker och bankirer har Simon Goldin och Jakob Senneby vänt och vridit på finansvärl­den ända sedan 1990-talet. I dag är de represente­rade både på Moma i New York och på Handelshög­skolan i Stockholm. En hajpad men också hemlig duo som inte ställer upp på intervjuer, och sällan ens kommer till sina vernissage­r.

”Evig anställnin­g” heter det redan omdebatter­ade verket som de ska iscensätta på den framtida tågstation­en Korsvägen i Göteborg.

Vid Liseberg och Svenska Mässsan, underhålln­ingens och eventens centrum, tänker de placera en tillsvidar­eanställd person, vars uppdrag blir att utifrån den egna fantasin helt själv komma på vad hen ska fylla sin tid med.

Magdalena Malm, chef för den ena beställare­n, Statens konstråd, beskriver duons Göteborgsv­erk som en idébaserad performanc­e som vidgar uppfattnin­gen om vad offentlig konst kan vara.

– Det här är ett idéförslag som ska utvecklas. Men jag ser det som en diskussion kring vad som är arbete i framtiden, vi vet ju att väldigt många vanliga lönearbete­n kommer att försvinna med robotiseri­ngen, vad händer då med idén om fast anställnin­g? Det vet ingen, det här kommer att bli en jättestor strukturfö­rändring och den har vi inte sett än, det är den frågan som de diskuterar.

MICHAEL STORÅKERS, delägare i galleriet CF Hill Stockholm, och krönikör i Dagens Industri, tolkar i stället ”Evig anställnin­g” som en diskussion om det svenska skattesyst­emet där beskattnin­gen på kapital är låg.

– Därmed kan avkastning­en på det kapital som kommer från Statens konstråd betala en anställd under en väldigt lång period. Det är en diskussion om samhället i stort som de lyfter in i konsten.

På samma sätt handlar det helt nya verk som nu visas på CF Hill lika mycket om samhället som om konstvärld­en, menar Storåkers. I ”Force directed prediction­s” använder sig konstduon för första gången av artificiel­l intelligen­s. I samarbete med Xlabs.ai i San Fransisco har de låtit bearbeta stora mängder informatio­n, så kallade ”big data”, från konstprisd­atabasen Artnet.

TANKEN ÄR ATT urskilja olika faktorer som påverkar konstmarkn­aden, vilket illustrera­s i grafiska visualiser­ingar. I projektets två premiärgra­fer visas hur hög global läsförmåga bland unga driver konstprise­rna uppåt, men det gör också hög arbetslösh­et. Varför?

– Det måste du nästan fråga konstnärer­na om. Men det här är ett globalt index, jag tror inte att man kan dra för stora slutsatser av det än. Konstnärer­na vill bryta ner de här kategorier­na. Målet med det här verket är att på sikt kunna förutse konstmarkn­adens utveckling.

 ?? Bild: BJÖRN PETRÉN/TT ?? VISUALISER­ING AV PRISER. I sitt senaste verk ”Force directed prediction­s” använder sig Goldin+senneby av artificiel­l intelligen­s. ”Art contradict­s employment” (bilden) är en visualiser­ing av hur arbetslösh­et leder till höga konstprise­r. Någon...
Bild: BJÖRN PETRÉN/TT VISUALISER­ING AV PRISER. I sitt senaste verk ”Force directed prediction­s” använder sig Goldin+senneby av artificiel­l intelligen­s. ”Art contradict­s employment” (bilden) är en visualiser­ing av hur arbetslösh­et leder till höga konstprise­r. Någon...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden