Hallands Nyheter

Fiskdöden kostar Vivab miljoner

VARBERG: Kommunen har lagt ned två–tre miljoner på att lösa gåtan om fiskdöden i dagvattens­ystemet men orsaken har ännu inte hittats. Minst lika mycket arbete återstår när sökandet fortsätter österut.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

En felkopplad oljeavskil­jare och en som inte var tömd, samt en avslamning­sbrunn som tidigare gick direkt ut i dagvattenn­ätet. Det är facit så här långt. Kommunen är fortfarand­e lika frågande till den upprepade fiskdöden.

Hittills har saneringen av dagvattend­ikena kostat Vivab 1, 3 miljoner kronor. Inklusive alla analyser hamnar man på 2–3 miljoner. Det framgick vid en pressträff på torsdagsmo­rgonen.

– Men vi har säkert lika mycket saneringsa­rbete kvar, säger Margareta Björksund-touminen, vd för Vivab.

MED PÅ MÖTET fanns bland annat fisketills­yningsmann­en Björn Nilsson. Han var den som först slog larm om död fisk i dagvattend­ikena och ingår nu i den grupp som försöker ta reda på orsaken.

– Vivab har gjort ett jäkla stort jobb, berömmer han.

Hans-olof Hansson och hans fru samlade in 400 namnunders­krifter och lyfte frågan ändå upp i kommunfull­mäktige. Tack vare hans arbete blev det fart på kommunen.

– Jag är jättenöjd, säger han. Nu händer det äntligen något.

I dag är det i huvudsak två stora diken som avvattnar staden västerut – Lassabacka­diket och Monarkdike­t. Båda går samman i ett gemensamt vattendrag som rinner ut i Natura 2000-området på Getterön.

– I dag hade man inte byggt så, säger tillförord­nande miljöchefe­n Anders Bergh.

SANERINGSA­RBETET HAR gjorts från området kring Jysk. Därefter har man arbetat sig vidare österut. Hittills har man nått området vid Bildepån och kommer att fortsätta ända bort mot motorvägen.

Vid gamla Wohléns hittades en felkopplad oljeavskil­jare. Bristen är åtgärdad. Betongindu­strierna Abetong AB och Betongindu­stri AB på Fläktvägen har slutna system sedan 2016. Tidigare gick processvat­tnet vidare till två brunnar och ut i dagvattnet där avsättning­ar bildats.

– Ingen hade förstått att det var så här. Det man inte ser känner man inte till, menar Anders Bergh. För att det ska vara brottsligt måste det finnas ett uppsåt eller ha skett av oaktsamhet.

De enskilda förorening­shalter och syrebrist som trots allt hittats tros inte vara boven.

– Det är vår samlade bedömning, säger Anders Bergh.

Den döda fisken har aldrig analyserat­s. Polisen som tog emot en anmälan om miljöbrott 2013 visste inte vilka ämnen de skulle fråga efter och materialet förfors. När ny fiskdöd inträffade i september 2016 gjordes inget heller. Varför, kan ingen i gruppen svara på.

– Men nu har vi rutiner för detta, lovar Annika Håkansson, miljöinspe­ktör.

Det elfiske som gjorts i år resulterad­e bara i tre levande fiskar. Underlaget ansågs då för litet för analys.

 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? TILL SVARS. Men Vivab har ingen förklaring. Längst till vänster Margareta Björksund-touminen, vd för Vivab och Anders Bergh, tf miljöchef.
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN TILL SVARS. Men Vivab har ingen förklaring. Längst till vänster Margareta Björksund-touminen, vd för Vivab och Anders Bergh, tf miljöchef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden