Hallands Nyheter

30 000 för unik guldring

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Den medeltida ringen hittades på åker i Ljungby 1969 och fyndet beskrivs nu som ”unikt i Sverige”. Efter knappt 50 år får nu Torbjörn Bjälkö ersättning för fyndet.

Sagan om guldringen började i 60-talets Ljungby. Nästan 50 år senare får falkenberg­aren Torbjörn Bjälkö 30 000 kronor för det unika fyndet.

Riksantikv­arieämbete­t beskriver den niokantade guldringen som hittades i Ljungby som ”mycket välbevarad, kanske helt unik i Sverige”. Historien tar sin början 1969 då Torbjörn Bjälkös pappa Folke Johansson plöjde åkern vid hemmet i Ljungby.

– Det var stora stenar i marken där pappa plöjde. Han hade grävt fram en sten för att spränga sönder den när han såg att det låg någonting och blänkte uppe på stenen. Han putsade av ringen och stoppade den i fickan, säger Torbjörn Bjälkö.

EFTER NÅGRA ÅR kom ringen på tal hemma vid köksbordet. Man bestämde sig för att höra av sig till en bekant till familjen som då jobbade på Nationalmu­seet i Köpenhamn för att försöka få reda på mer om fyndet.

– Det var nog på 70-talet, så de satt och ritade av ringen med blyertspen­na, säger Torbjörn Bjälkö.

Svaret från Köpenhamn var att det kunde röra sig om ett unikt fynd och Folke Johansson bestämde sig för att kontakta myndighete­rna. Men så blev det inte.

– Han glömde nog av det, så ringen blev liggande. När pappa gick bort 2013 hittade jag ringen i en snusdosa av horn när vi röjde i hans hus. Så då bestämde jag mig för att lämna in den.

Sagt och gjort – 44 år efter att ringen hittades i åkern i Ljungby lämnades den in till länsstyrel­sen. Det skulle dock ta ytterligar­e två år innan den nådde Riksantikv­arieämbete­t, där man uppskattar det unika fyndet.

– Det är roligt med något som är lite annorlunda, säger Britta Rosborg, handläggar­e på Riksantikv­arieämbete­t.

LIKNANDE SILVERRING­AR har hittats i Danmark och daterats till medeltiden. Den aktuella guldringen har inskriptio­ner på utsidan och texten har tolkats som ”GUTTA TEBAL”. Britta Rosborg menar att texten kan hänga ihop med något så spännande som trolldom.

– Det kan ha någonting med sjukdom att göra, något trolldomsa­ktigt, att man har skrivit en besvärjels­e. Men man kan säkert tolka det på flera sätt. Det är aldrig vi som forskar på de här frågorna, vår uppgift är att tillgängli­ggöra fynden, säger Britta Rosborg. Vad gör ringen så unik?

– Att det finns en text på den och att man kan koppla den till någon form av trolldom. Mig veterligen har vi ingen annan liknande ring i Sverige, med bokstäver på.

Än så länge har det inte bestämts vilket museum som ringen kommer att hamna på. Torbjörn Bjälkö, som tillsamman­s med sin syster nu får 30 000 kronor i ersättning, hoppas kunna följa ringens historia.

– Det vore intressant att få veta mer om den. Och det här gör ju att Ljungby blir en plats som hamnar på kartan.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? FYND. 1969 hittade Torbjörn Bjälkös pappa den medeltida guldringen. Fyndet gjordes någonstans längs med den jordade vägen på åkern i Ljungby.
Bild: JENNIE PERSSON FYND. 1969 hittade Torbjörn Bjälkös pappa den medeltida guldringen. Fyndet gjordes någonstans längs med den jordade vägen på åkern i Ljungby.
 ??  ?? UNIK. Guldringen kan vara den enda i sitt slag i Sverige.
UNIK. Guldringen kan vara den enda i sitt slag i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden