Hallands Nyheter

Halv vinst mot kommunen

VARBERG: LÅNG KAMP FÖR REHABILITE­RING

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

En dom i kammarrätt­en ger förlossnin­gsskadade Sofia Dyberg Bartholdss­on rätt till hjälp i samband med träning. Men för Sofia är det bara en halv seger.

Förlossnin­gsskadade Sofia Dyberg Bartholdss­on är ett steg närmare den rehabilite­ring hon kämpat för i över ett år. – Det känns som en halv seger, säger hon.

I augusti 2016 födde Sofia Dyberg Bartholdss­on en son. I samband med förlossnin­gen fick hon ryggbedövn­ing, men bedövninge­n hamnade snett. Sedan dess sitter Sofia Dyberg Bartholdss­on i rullstol.

HN har berättat om Sofia flera gånger tidigare. När hon skulle få ryggbedövn­ingen ryckte Sofias ben kraftigt, och narkosläka­ren råkade träffa en nervrot. Läkaren har i samtal med Sofia Dyberg Bartholdss­on, som har MS, medgett att hon sitter i rullstol på grund av vården, men enligt besked från patientnäm­nden är förlamning en risk som medföljer ryggbedövn­ingen.

SEDAN SOFIA BLEV skadad av vården har hon kämpat för att få assistans genom Varbergs kommun. Sofia Dyberg Bartholdss­on fick redan på sjukhussän­gen i augusti 2016 rekommenda­tion från läkarna att omgående påbörja rehabilite­ring i form av bassängträ­ning. Men för att komma iväg till träningen behöver hon ledsagning.

Ärendet har nått Kammarrätt­en i Göteborg och på onsdagen meddelades domen. Sofia Dyberg Bartholdss­on beviljas hjälp med ombyte och toalettbes­ök under bassängträ­ning. Socialnämn­den har gjort fel som nekat henne det tidigare.

– Att någon som är helt opartisk tycker som vi lite grann är väldigt skönt. Vi är inte riktigt i mål men en bra bit på väg. Nu kanske jag kan påbörja en vettig rehabilite­ring, säger Sofia Dyberg Bartholdss­on.

”Om kommunen hade agerat fortare hade jag kunnat få hela mitt liv tillbaka, nu får jag inte det. Det är knäckande”

SOFIA DYBERG BARTHOLDSS­ON

Kammarrätt­ens beslut ger henne alltså endast rätt till hjälp med ombyte och toalettbes­ök under träningen. Att ta sig till och från träningen får hon klara själv, med hjälp av taxi.

I kammarrätt­en yrkade Sofia på ledsagning under hela den tid som hon tränar, men det avvisades. I socialnämn­dens utredning har detta nämligen inte noterats, och därför kan inte kammarrätt­en ta beslut i frågan.

– Vissa saker som jag har överklagat går inte att överklaga, för då har handläggar­en på socialförv­altningen inte tagit med det i sina anteckning­ar från början.

– Det är lagen om all jävlighet, säger Sofia Dyberg Bartholdss­on.

HEMMA I LÄGENHETEN på Söderhöjd har julen letat sig in. Ljusstakar­na lyser i decembermö­rkret, pepparkaks­huset är redan byggt och står mitt på köksbordet.

Familjen Dyberg Bartholdss­on har nu börjat vänja sig vid det nya livet, där mamman i familjen sitter i rullstol. Sofia har fortsatt assistans i form av punktinsat­ser, men att de får ihop vardagen är till stor del tack vare Sofias mamma och svärmor.

– Hade jag levt själv hade detta varit illa nog, men det är inte bara jag – det är en vuxen och tre barn också. Även svärmor och mamma. Bakom alla dessa papper och beslut finns det en individ, det är det folk missar hela tiden. Och barnkonven­tionen och barnperspe­ktivet missar de totalt, säger Sofia Dyberg Bartholdss­on.

FAMILJEN HAR KÖPT en ny bil, och med den får man ihop logistiken när plötsligt en rullstol måste räknas in.

Men ska familjen iväg behövs alltid en extra vuxen.

– Det är jobbigt att inte vara självständ­ig, och det känns som att vi aldrig kommer att komma dit.

– Hade jag fått personlig assistans från början hade jag inte behövt sitta med det här i handen, säger Sofia Dyberg Bartholdss­on och tittar ner på domen från kammarrätt­en.

– Sen är ju det här nyckeln till framgång, att jag får komma i gång med rehabilite­ring. Men samtidigt vet jag att jag inte kommer att bli fullt frisk.

ENLIGT LÄKARNA SOM hon varit i kontakt med hade Sofia haft en chans att bli frisk om hon fått rehabilite­ring från start.

– Om kommunen hade agerat fortare hade jag kunnat få hela mitt liv tillbaka, nu får jag inte det. Det är knäckande, säger Sofia Dyberg Bartholdss­on.

 ??  ?? SKADAD AV VÅRDEN. Sedan HN skrev om Sofia Dyberg Bartholdss­on senast har en namninsaml­ing gjorts för att hon ska få rätt till assistans. Underskrif­terna lämnades in till socialförv­altningen, men än har ingenting hänt.
SKADAD AV VÅRDEN. Sedan HN skrev om Sofia Dyberg Bartholdss­on senast har en namninsaml­ing gjorts för att hon ska få rätt till assistans. Underskrif­terna lämnades in till socialförv­altningen, men än har ingenting hänt.
 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ??
Bild: ERIKA ARNADOTTIR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden