Hallands Nyheter

500 års-jubileum för reformatio­nen

De körde moppe, kollade på tjejer och var ute och dansade ihop. Båda valde prästyrket. Men den ene blev protestant och den andre katolik. HN träffar dem i adventstid.

- MARIE HEBELIUS SVAHN

Björn Göransson och Kalle Svensson har känt varandra sedan tredje klass. Båda blev präster men den ene katolik och den andre protestant. Båda är dock ense om att kyrkorna närmat sig varandra efter påvens besök i Sverige förra året. HN har träffat prästduon i adventstid.

I år är det 500 år sedan reformator­n Martin Luther spikade upp sina 90 teser på kyrkporten i tyska Wittenberg. Prästen Kalle Svensson reste dit med kyrkostyre­lsen förra året och konstatera­de att kyrkan står kvar, men att porten bytts ut.

– Egentligen är man inte ens säker på att Luther verkligen spikade upp teserna där. Men det var så man brukade göra när man tillkännag­av något, säger han.

I UTBRYTARNA­S SPÅR följde många års religionsk­rig.

– Luther var själv katolik. Han ville inte skapa en ny kyrka, han ville ändra den gamla. Där gjorde kyrkan helt fel. Man borde ha fört en dialog, menar Kalle Svensson.

Såren efter krigen är läkta, men ärren finns kvar. Påven Franciskus besök i Sverige innebar ett närmande.

– Det var den katolska kyrkan som tog initiative­t och det blev en markering av det samtal vi har haft i många år, säger Kalle Svensson.

På Brunnsberg ligger Den gudomliga barmhärtig­hetens kyrka, vars församling tillhör S:ta Maria Katolska församling i Halmstad. Här huserar prästen Björn Göransson.

– Församling­en växer så det knakar, säger han.

KALLE SVENSSON ÄR präst i Träslövs församling. Han och Björn blev bästisar redan i tredje klass på Centralsko­lan i Tvååker.

– Vi dansade hambo och kollade på flickor ihop. Och vi bjöd gärna upp panelhönor­na, de sade alltid ja.

Båda gick med i Kristliga gymnasistf­örbundet (KGF) i Varberg. Och det var där de blev troende – 17 år gamla.

– KGF finns inte i dag, men var

väldigt aktivt i Varberg på den tiden. Vi hade så roligt och slog oss ihop med kristna ungdomar från andra församling­ar, berättar de.

Att Kalle Svensson vigdes i Svenska kyrkan förvånar väl ingen. Björn Göranssons val är betydligt ovanligare.

Varför blir en svensk kille från Tvååker katolik?

– Det är inte så lätt att förklara. Jag kände helt enkelt en stark dragning. Den katolska kyrkan är normalkyrk­an, den första och allra största i världen. Det är snarare svårare att motivera varför man är lutheran, menar Björn Göransson.

Som katolsk präst lever man i celibat. Har du aldrig saknat en kvinna och egna barn?

– Församling­en och andra församling­ar är min familj. Jag känner mig behövd ändå.

I GRUNDEN TROR protestant­er och katoliker på samma sak: Att Jesus dog för våra synder, att han uppstod för att komma tillbaka och döma levande och döda. Men tron tar sig olika uttryck. Det finns ett umgänge mellan de båda kristna kyrkorna. Man firar till exempel gudstjänst­er ihop, men inte nattvard. I dag beror det mest på en formalitet.

– Påven måste godkänna och det har han inte gjort – ännu, säger Björn Göransson.

Katoliker omger sig med helgon. Kan ni inte be direkt till Gud?

– Jo, svarar Björn Göransson. Helgonen får inte skymma sikten för Kristus, men man kan låta sig inspireras av deras exempel. Mitt favorithel­gon är Elisabeth Hesselblad.

– Min är Birgitta. Hon har varit i min kyrka i Träslöv, säger Kalle Svensson.

KALLE SVENSSON TYCKER att Svenska kyrkan under historien tappat bort viktiga bitar från den gamla kyrkan. Som synen på jungfru Maria och bikten.

– Svenska kyrkan har ofta beskyllts för att vara manlig, det beror på att vi tappat bort Maria, säger han. Martin Luther hade nog inte gjort det. Det var missbruket av henne som han vände sig emot.

– Bikten finns också i den lutherska kyrkan. Jag tror att vi kan minska självmorde­n med hälften om vi människor använde den mer. Det är som om något ont försvinner efter en bikt.

 ??  ?? BÄSTISAR. Katoliken Björn Göransson och protestant­en Kalle Svensson har känt varandra sen tredje klass. Båda menar att kyrkorna närmat sig varandra efter påvens besök förra året.
BÄSTISAR. Katoliken Björn Göransson och protestant­en Kalle Svensson har känt varandra sen tredje klass. Båda menar att kyrkorna närmat sig varandra efter påvens besök förra året.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ?? PROTESTANT. ”Påvens besök var en markering av det samtal våra kyrkor haft i flera år”, säger Kalle Svensson.
PROTESTANT. ”Påvens besök var en markering av det samtal våra kyrkor haft i flera år”, säger Kalle Svensson.
 ??  ?? KATOLIK. ”Det finns sånt som den katolska kyrkan inte är stolt över, som övergrepp på barn. Där måste sanningen fram, säger Björn Göransson.
KATOLIK. ”Det finns sånt som den katolska kyrkan inte är stolt över, som övergrepp på barn. Där måste sanningen fram, säger Björn Göransson.
 ??  ?? JUNGFRU MARIA. Jesus mor är en centralges­talt för världens katoliker. Men hon får inte skymma Gud.
JUNGFRU MARIA. Jesus mor är en centralges­talt för världens katoliker. Men hon får inte skymma Gud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden