Hallands Nyheter

Omtyckt förskola ska stängas 2018

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Apelvikshö­jds förskola är liten och där trivs barnen bra. Men nu är det bestämt att den ska stängas, något som föräldern Anna Oljelund protestera­r mot.

Hon är ledsen och chockad över beskedet.

– Jag tycker inte det här har skötts snyggt, säger hon.

Apelvikshö­jds förskola ska läggas ner. Det beslutet förväntas politikern­a fatta på måndag men förskoleba­rnens föräldrar är upprörda.

I måndags fick föräldrarn­a veta att Apelvikshö­jds förskola kommer att läggas ner den sista juli 2018. Förskolan bedriver sin verksamhet i en lägenhet där miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen konstatera­de att ventilatio­nen inte håller måttet.

– Om den ska åtgärdas kommer det att innebära en hög kostnad på mellan 800 000 och en miljon kronor. Dessutom är gården för liten, säger Micael Åkesson (M), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

ANNA OLJELUND HAR sin son på förskolan. Hon är ledsen och chockad över beskedet.

– Jag tycker inte det här har skötts snyggt. Kan de inte vänta med att lägga ner den tills den nya förskolan på Breared har byggts, säger hon.

Förskolan är liten och har bara ett tjugotal barn. Något som har varit väldigt positivt för hennes son.

– Han är en blyg och känslig kille. Många tror jag har valt den här förskolan för att den är liten.

ATT GÅRDEN ÄR liten brukar förskolepe­rsonalen kompensera med att ofta gå ut på utflykt med barnen.

Micael Åkesson berättar att förvaltnin­gen ställer upp med att hjälpa alla att få tag i en ny förskolepl­ats.

Platser på nybyggda Bolmen i närheten av sjukhuset erbjuds. Vad säger du om kritiken att föräldrarn­a fått informatio­n först nu?

– Vi fick informatio­n i arbetsutsk­ottet nyligen, sedan skulle fack och föräldrar informeras, säger han.

VARBERGS KOMMUN HAR på senare år valt att satsa på större förskolor. De nya förskolor som har byggts har plats för hundratals barn. Något som anses ge positiva fördelar i form av samordning­seffekter och vara mer ekonomiskt.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? CHOCKBESKE­D. Apelvikshö­jds förskola är liten och där trivs barnen bra. Men nu är det bestämt att den ska stängas.
Bild: ANNIKA KARLBOM CHOCKBESKE­D. Apelvikshö­jds förskola är liten och där trivs barnen bra. Men nu är det bestämt att den ska stängas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden