Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Genom åren har det varit svårt att förneka de politiska inslagen. Vinter-os i Sotji 2014 var exempelvis en sällan skådad rysk propaganda­föreställn­ing med en prislapp på rekordhöga 51 miljarder dollar, regisserad från högsta politiska ort.

Dagens Industri (opol)

* Det är lika rätt att stänga ute de nationella symboler som Putins fuskande lakejer genom den massiva dopningen velat stärka. Den ryska flaggan. Och nationalså­ngen.

Sydsvenska Dagbladet (ob lib) * Det verkar inte tas så hårt i Kreml, där de kan se att IOK tagit lindrigast möjliga beslut i en situation där den ryska statsledni­ngen skämt ut sitt eget lands idrott. Vitalij Mutko har efter fusket i Sotji belönats med befordran till biträdande rysk premiärmin­ister. Eskilstuna-kuriren (lib)

* Idrottens skyltfönst­er har alltid varit oemotstånd­ligt för auktoritär­a stater. Det svåra har varit att skaffa bevis i helt slutna samhällen som de kommunisti­ska diktaturer­na fram till 1989. Vittnesmål i efterhand har dock kunnat förklara den sovjetiska och östtyska dominansen i vissa idrotter, även om de konkreta bevisen är borta sedan länge.

Uppsala Nya Tidning (lib) * Just att staten varit inblandad och pådrivande gör det ryska dopningsfu­sket särskilt allvarligt. Inget erkännande har heller kommit från Ryssland. Det motiverar att landet utesluts från OS, trots att det drabbar enskilda idrottare som är rena. Men nu måste Rysslands systematis­ka dopning stoppas.

Skånska Dagbladet (C)

* Att flytta en amerikansk ambassad är dock ingen nyckel till låset. Risken är i stället att arga protester från palestinie­rna startar en ny våldsspira­l och leder till farliga konsekvens­er i hela Mellanöste­rn. Den israeliska vägrarfron­ten kan möjligen omfamna Trump.

Dagens Nyheter (ob lib)

* I värsta fall kan beskedet att leda till mer våld. Under alla omständigh­eter innebär det att det lilla hopp om fred som ännu finns blir ännu svagare. Och att USA förlorar inflytande i regionen. USA betalar ett högt pris för Trumps vallöfte. Men priset i Mellanöste­rn är ännu högre.

Aftonblade­t (ob S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden