Hallands Nyheter

Ett arbete mot våld och sextrakass­erier

-

VÅLDSBROTT. Ett av våra största samhällspr­oblem är mäns våld mot kvinnor. Under #metoo fortsätter berättelse­r att rasa in, berättelse­r som vittnar om trakasseri­er och övergrepp. Berättelse­r som i flera fall varit osynliga under många år. Berättelse­r som inte synts i någon statistik. Berättelse­r som inte lett till någon rättegång eller som i många fall inte ens har anmälts till arbetsgiva­ren, eller ännu värre, som har anmälts men inte tagits på allvar.

UTIFRÅN ALLA vittnesmål som nu kommit fram vet vi att det finns ett mörkertal och att det hittills funnits en tystnadsku­ltur som har bidragit till att trakasseri­er och övergrepp har kunnat fortsätta. Kampanjen är en påminnelse om att vi är många, inte minst arbetsgiva­re, som nu måste ta ansvar genom att bättre förebygga trakasseri­er och stötta dem som blir utsatta för övergrepp. Vi måste arbeta för att inget offer någonsin ska känna skam, och för att det ska vara en självklarh­et att anmäla.

Länsstyrel­sen i Halland har regeringen­s uppdrag att arbeta med jämställdh­et, mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Det gör vi bland annat genom informatio­n och utbildning­ar. Just nu pågår en satsning i hela länet, som vi kallar En vecka fri från våld. Målet för veckan är att öka kunskapen om hur vi kan arbeta för att förebygga och hindra våld av olika slag, så som mäns våld mot kvinnor, hedersrela­terat våld, och sexuell exploateri­ng av barn och unga. Utbildning­ar under En vecka fri från våld finns också på webben.

MÖJLIGHETE­RNA ATT ingripa mot mäns våld mot kvinnor, liksom andra former av våld och sexuell exploateri­ng, har ökat under senare år. Lagstiftni­ngen har skärpts, från 1990-talet och framåt, bland annat genom lagstiftni­ng mot kvinnofrid­skränkning. Förbud har införts mot kvinnlig könsstympn­ing, liksom mot köp av sexuella tjänster. År 2014 trädde lagen mot tvångsoch barnäktens­kap i kraft. Socialtjän­sten har fått tydligare uppdrag när det gäller ansvar för våldsutsat­ta kvinnor och deras barn.

Men mer behöver göras för att lagstiftni­ngen ska få genomslag och för att förebygga sexuell exploateri­ng, våld och trakasseri­er av olika slag. Därför är det glädjande att Sverige från och med i år har en 10-årig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin ska bidra till att nå det jämställdh­etspolitis­ka målet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Utifrån den nationella strategin har länsstyrel­ser runt om i landet nu i uppdrag att utarbeta regionala strategier, tillsamman­s med aktörer i länen. Det arbetet pågår just nu i Hallands län.

MÅLET FÖR DEN regionala strategin i Halland är att utveckla arbetssätt som fungerar bättre än i dag för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Det handlar om arbete direkt med utsatta och förövare men också om att påverka maktförhål­landen, värderinga­r och attityder. Det handlar om att ge frågan högre prioritet i myndighete­r, företag och organisati­oner. Våldet måste uppmärksam­mas och bemötas. Tystnadsku­lturen måste bekämpas. Kvinnor måste få stöd, och brott ska anmälas och utredas. Det är ett svårt och utmanande uppdrag, och ett uppdrag som många aktörer i länet behöver bidra till, om vi ska lyckas. Men det är också ett uppdrag som nu måste ges högsta prioritet.

Tusentals kvinnor har i #metoo vittnat om kränkninga­r och våld, som inte kan accepteras. Tillsamman­s i Halland har vi ett ansvar för att i vårt län arbeta för en framtid där alla, oavsett kön, ålder eller livssituat­ion, bemöts med respekt och kan värna sin integritet.

Lena Sommestad

landshövdi­ng

Sigun Lilja samordnare mot våld i nära relationer, Länsstyrel­sen i Hallands län

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? VÅLD. Länsstyrel­sen i Halland har regeringen­s uppdrag att arbeta med jämställdh­et, mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Bild: JESSICA GOW/TT VÅLD. Länsstyrel­sen i Halland har regeringen­s uppdrag att arbeta med jämställdh­et, mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden