Hallands Nyheter

Ringhalsri­vningen kostar fyra miljarder

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Avveckling­en av den svenska kärnkrafte­n blir en dyrbar historia. Och kostnadern­a behöver granskas ytterligar­e, anser Riksrevisi­onen.

Avveckling­en av de båda reaktorern­a Ringhals 1 och 2 befinner sig just nu i en ”analysfas” och vissa grundlägga­nde beräkninga­r har gjorts för hur mycket projektet kommer att kosta. Notan landar på omkring två miljarder kronor per reaktor, totalt fyra miljarder kronor.

AVVECKLING­EN SKA ENLIGT lag finansiera­s av kärnkrafts­bolagen själva. Pengar till avveckling­en sätts kontinuerl­igt undan i Kärnavfall­sfonden genom en avgift på varje kilowattim­me el som produceras. Idag finns omkring 65 miljarder kronor i fonden. Kärnkrafts­avveckling­en och avfallshan­teringen i Sverige beräknas totalt kosta omkring 106 miljarder kronor. Kärnkrafts­bolagen har också ställt upp säkerheter värderade till omkring 30 miljarder kronor.

Men i en rapport som presentera­des i går ifrågasätt­er Riksrevisi­onen om pengarna i Kärnavfall­sfonden verkligen kommer att räcka, eller om delar av kostnaden kommer att landa hos skattebeta­larna.

– Vi menar att det finns en större osäkerhet i bedömninga­rna än vad som gjorts gällande av kärnkrafts­bolagen. De riskerna behöver granskas och sammanstäl­las inför riksdagen så att politikern­a kan göra en bedömning, säger Charlotte Berg, projektled­are på Riksrevisi­onen.

RIKSREVISI­ONENS SLUTSATS ÄR att systemet sannolikt varit underfinan­sierat och att de säkerheter som kärnkrafts­bolagen ställt upp varit otillräckl­iga. En anledning är att regeringen ”vid upprepade tillfällen beslutat om kärnavfall­savgifter och ekonomiska säkerheter som varit tiotals miljarder lägre än vad Strålsäker­hetsmyndig­heten bedömt nödvändigt”.

Men Riksrevisi­onens bedömning tillbakavi­sas av Svensk Kärnbränsl­ehantering AB, som ansvarar för kärnkrafts­bolagens avfallshan­tering.

– Skillnader­na i Strålsäker­hetsmyndig­hetens bedömning jämfört med vår handlar mycket om hur man bedömer exempelvis framtida ränteläge och lönekostna­der. Här ser forskarna olika på saken, säger Anna Porelius som är kommunikat­ionschef på Svensk Kärnbränsl­ehantering, SKB.

SVEN ORDÉUS, SOM är chef för den avdelning på Vattenfall som ansvarar för avveckling, känner sig trygg med sin bedömning av rivningsko­stnaderna på Ringhals.

– Beräkninge­n kan vid en översiktli­g internatio­nell jämförelse verka låg, men om man bryter ner kostnadern­a ordentligt kan man göra mer korrekta jämförelse­r, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden